Ako zabiť únavu, keď nie je po ruke kofeín?

Predstavte si situácie - a v živote ich zažijete ešte veľa. Potrebujete mať "oči na stopkách". Ste na konferencii alebo niekde v teréne. A vám sa práve teraz chce spať!

02.09.2015 09:30
únava Foto:
Úúúúúúúúnava!
debata

Zvieratká prebúdzajú

Vráťme sa skôr na tú konferenciu. Ak máte pred sebou notebook, nastavte si ho bez hlasu a pozerajte „mačacie videá“. Zvieratká môžete zvoliť aj iné, ak sú vám bližší psíkovia alebo pandy. Funguje to rovnako. Na prebudenie pôsobí aj kadečo iné, musí to byť však „zlaté“. Rozcitliviete sa bez toho, aby ste si to uvedomili, a tým sa prebudíte. V tomto prípade totiž mozog vylučuje hormón oxytocín , ktorý zvyšuje pozornosť, kým stresový hormón, ktorý ju znižuje a vďaka tomu robíme chyby, redukuje.

Zažnite

Keď sedíte v miestnosti, ktorá je počas dňa tmavá (pred a počas búrky napríklad), zdvihnite sa a zažnite, keď sa k tomu nikto nemá. Svetlo je priamo prepojené s našou bdelosťou. Pretože ak sa nachádzame v miestnosti, v ktorej je tma, náš mozog si automaticky myslí, že treba ísť spať. Posiela nás do postele, chce sa nám zívať. Jasné svetlo aktivuje hypotalamus (súčasť mozgu), aby produkoval hormón orexín, ktorý má vplyv na náš spánok.

Vypite pohár vody

Presne tak. Oklamať žalúdok vodou sa odporúča aj pri diétach. „Načapujte“ si čistou vodou z vodovodu veľký pohár vody, taktiež nezabúdajte pravidelne piť počas dňa. Únave nedáte šancu. Dehydratácia sama o sebe môže spôsobiť únavu. Dostatok tekutín udržiava naše telo a mozog v dobrej kondícii.

Tancujte

… ale toto si hocikde nemôžete dovoliť. Doma, na párty, medzi priateľmi, ak zaspávate. Pustite si svoju obľúbenú hudbu a jednoducho sa v jej rytme rozhýbte. Tanec a pohyb ako taký produkujú hormóny, vďaka ktorým sa cítime šťastnejší a plní energie.

Ľahnite si a spite

Ak nič nezaberá, musíte to spraviť. Jednoducho si položte hlavu na stôl a spite. Po krátkom „šlofíku“ budete mať viac energie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #mozog #tanec #únava #spánok #konferencia #svetlo #orexín

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...