Pracujeme spolu. Výhoda či problém?

Mať spoločnú firmu, pracovať v jednej kancelárii či v rovnakej spoločnosti môže byť výhoda. Ale i nemusí. Poznáte úskalia spoločnej práce?

26.04.2015 14:00
práca, zamestnanie, pracovný tím Foto:
Kedy začne byť spoločná práca problémom?
debata

Ivana s Martinom pracovali vo svojej rodinnej firme. Ona, predtým učiteľka v materskej škole on ekonóm s vlastnou rozbehnutou firmou na spracovanie účtovníctva. Nakoľko Martin nestíhal nápor klientov, potreboval niekoho, kto mu bude robiť tzv. podklady pre účtovníctvo. Najideálnejšie pre oboch bolo to, že Ivana sa vzdá svojej práce, Martin ju zaučí a všetko bude super. Nebolo.

Už o pár mesiacov prišli prvé hádky. Martin sa začal správať nie ako manžel, ale ako šéf, čo Ivane vôbec nevyhovovalo. „Veď nie som dieťa, aby ma kontroloval a neustále mi nadával, ako čo robím zle. Navyše Martin začal tieto hádky prenášať aj domov,“ spomína mladá žena. Takto sa trápili tri roky, až si nakoniec Ivana povedala, že rozpad manželstva jej naozaj nestojí sa ušetrené peniaze študentovi či brigádnikovi, ktorý Martinovi s prácou pomôže. A tak sa vrátila na svoje pôvodné pracovné miesto. Odvtedy začalo byť ich manželstvo opäť harmonické. „Ak by som tento radikálny krok nespravila, som presvedčená, že do roka by sme boli rozvedení,“ dodáva Ivana.

Šesťdesiatnička Zdenka, pracuje v manželovej stavebnej firme už dvadsať rokov a nesťažuje si. On je ten čo vymýšľa, plánuje, inovuje a zároveň je spoločenský, šarmantný a stále má okolo seba množstvo známych či obchodných partnerov. Zdenka naopak je tá, čo je nohami pevne na zemi. Má na starosti ekonomickú stránku firmy, je skvelá manažérka a vie, ako držať spoločnosť v plusových číslach.

„S manželom pracujeme spolu už dlhé roky a obom nám to tak vyhovuje. Nikdy sme sa medzi sebou kvôli práci nehádali a spoločnú firmu berieme ako naše ďalšie dieťa. Je však pravda, že ani jeden z nás sa nesnaží tomu druhému šéfovať. Úlohy máme podelené a tak ako neriešim obchodné kontrakty, muž sa mi nemieša do účtovníctva firmy,“ hovorí Zdenka.

Kedy spoločná práca začína byť problémom:

1. Ak začnete trpieť ponorkovou chorobou. Tráviť spolu čas 24 hodín nie je vhodné pre každý pár. V tomto prípade by bolo ideálne, ak by mali partneri aj nejaké odlišné koníčky, záujmy a podobne, prípadne si s času na čas išli „prevetrať hlavu“ mimo svojho partnera napríklad s kamarátmi/ kamarátkami.

2. Ak si začnete prenášať prácu do vzťahu. Hádate sa často a dôvody sú skôr pracovné? Chyba. Téma práca by mala zostať za dverami vášho bytu.

3. Ak je táto práca zdrojom vášho jediného príjmu. Nechceme maľovať čerta na stenu, ale najmä manželia- podnikatelia a živnostníci, ktorých živí spoločná práca, môžu mať problém. Ak sa firme nebude dariť, respektíve bude menej objednávok, pocítia to obaja spoločne. Nebude jeden, ktorý to bude môcť chvíľu potiahnuť, kým sa druhému začne dariť. Rovnako je to i vtedy, ak spoločnosť v ktorej pracujete skrachuje, uzavrie prevádzku a podobne a vy odrazu zostanete obaja bez práce a príjmu.

4. Ak začnete súperiť. Nevýhodou je aj práca na rovnakom oddelení, keď musíte pracovať na jednom projekte či sa „biť“ o klientov alebo obchodných partnerov . V tej chvíli sa stávate jeden pre druhého súpermi a to do vzťahu rozhodne nepatrí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #pracovný tím #vzťahy na pracovisku

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...