Výsledok výberového konania. Zisťovať ho či nie?

Poslali ste životopis, prešli jedným či viacerými výberovými kolami na ktorom ste sa dozvedeli, že spoločnosť vám v priebehu niekoľkých či týždňov oznámi výsledok. Doteraz sa však neozvali.

08.03.2015 17:00
pracovný pohovor, výberové konanie Foto:
Výsledok výberového konania. Trpezlivo vyčkávať alebo byť aktívny?
debata

Nuž, a vy neviete „na čom ste“. Toto je dilema každého uchádzača o prácu. Veď kto by sa nechcel dozvedieť príjemné správy alebo aj to, že výberové konanie bolo ukončené a vybrali iného záujemcu prípadne, že celý proces pokračuje a on/ona je ešte stále „v hre“ . Čakať? Ozvať sa? Je lepšie trpezlivo vyčkávať alebo byť aktívny?

Martina skončila vysokú školu a hľadala si zamestnanie, kde by mohla využívať angličtinu a francúzštinu. Oba jazyky ovládala veľmi dobre a tak sa nebála uchádzať o pozíciu asistentky v zahraničnej spoločnosti. Prešla niekoľkými kolami výberového procesu. V tom poslednom už ostali iba dve. Spoločnosť jej po absolvovaní posledného sľúbila, že sa do 7 dní rozhodnú. Prešlo však 10 dní a nik sa jej neozval. Martina hovorí: „Ani pri jednom z výberových kôl sa nestalo, žeby mi nedali vedieť, ako som uspela. Až po tom poslednom sa nič nedialo. Nevedela som, čo si o tom myslieť. Zavolať a spýtať sa alebo vyčkať. A tak som sa rozhodla zavolať a zistiť čo sa stalo. Asistentka ma ubezpečila, že konkurz na asistentku ešte stále pokračuje, ale riaditeľ musel odcestovať do zahraničia a tak sa výber načas zastavil. O týždeň som sa síce dozvedela, že prijali inú uchádzačku, ale ja som aspoň vedela, že už nemusím čakať na odpoveď.“

„Pracovala som v zahraničí a tak je bežné, že sa uprednostňujú ľudia, ktorí sú aktívni. Toto ma na Slovensku neskôr dosť zaskočilo. Vrátila som sa zo zahraničia a hľadala si novú prácu. Bola som aktívna, pýtala som sa na pracovnom pohovore na veľa vecí a ukázala som sa ukážku svojich prác,“ spomína grafička Táňa. „Keď sa mi nik podľa dohovoru zo spoločnosti neozýval, zavolala som ja a spýtala sa, či výberové konanie ešte pokračuje. Myslím, že som ich tým dostala dosť do rozpakov, lebo namiesto jasnej odpovede som dostala len habkajúcu výhovorku.“

Kedysi som pracovala ako HR konzultant a po zverejnení pracovnej ponuky mi do firmy prišlo okolo 150–200 životopisov. Ak sme zverejnili viac ponúk, počet uchádzačov o prácu samozrejme rástol. V prvom kole som vytriedila životopisy, podľa ktorých uchádzači nespĺňali základné kritériá, ktoré sme v ponuke uviedli. Nasledoval výber približne 20 najvhodnejších. Tých som si pozvala aj na pracovný pohovor. Všetci z tejto úzkej skupiny dostali odo mňa spätnú väzbu či uspeli alebo nie. Bohužiaľ, nebolo v mojich silách a možnostiach odpísať všetkým. A tak sme nakoniec zaviedli automatický systém, ktorý každému, kto prejavil záujem pracovať v našej spoločnosti, odpovedal generovanú správu o tom, že sme dostali jeho materiály, ale ozveme sa len úspešným uchádzačom", povedala nám bývalá špecialistka na výbery Jana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #pracovný pohovor #výberové konanie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...