Pracovná mobilita. Ste ochotní sťahovať sa za prácou?

V zahraničí je bežné, že sa ľudia sťahujú tam, kde majú lepšie podmienky na život a zamestnanie sa. Vnútorná aj vonkajšia migrácia je tam úplne bežnou súčasťou života.

25.01.2015 17:00
práca, zamestnanie, úrad Foto:
Slováci sa za prácou sťahujú oveľa menej ako je tomu v zahraničí.
debata

Podľa demografických štúdií sú Slováci naklonení skôr vnútornej migrácii, to znamená, že radšej (ak vôbec) sa sťahujú do iného okresu prípadne kraja, kde sa im ponúkajú lepšie pracovné podmienky ako do zahraničia. Väčší príval „migrantov“ je z východu smerom na západ. A samozrejme, k sťahovaniu sú naklonené viac mladšie ročníky ako tie staršie. V prípade odchodu za prácou do zahraničia je to podobné v tom, že tiež sa preň rozhodnú mladší ľudia, ktorí si ešte nezaložili rodinu prípadne ide len jeden z páru, zvyčajne muž. Celé rodiny sa za prácou mimo SR sťahujú oveľa menej ako je tomu v zahraničí. Slováci najčastejšie odchádzajú za prácou do Veľkej Británie, Írska, Rakúska a Českej republiky.

Najčastejšie profesie, za ktorými chcú Slováci cestovať:

1. Lekár
2. Zdravotná sestra, opatrovateľka
3. Au pair (mladšie ročníky)
4. Kvalifikovaní aj nekvalifikovaní pracovníci v stavebníctve, strojárstve, poľnohospodárstve
5. Služby (obchod, hotelierstvo…)

Odsťahovali by ste sa kvôli práci do iného mesta alebo štátu?

Jana (45), Veľký Krtíš
Nie, nikdy by som neodišla z miesta môjho bydliska. Som ochotná dochádzať do práce maximálne 30 kilometrov, keďže sa doma starám o chorú matku, mám tu svoju rodinu, deti…S manželom ste si tu pred niekoľkými rokmi postavili dom. Neviem si predstaviť, že by som odtiaľto odišla. Ak by to bolo naozaj nutné, vycestoval by za prácou manžel a dochádzal na víkend domov.

Mirka (32), Nitra
Kým som bola slobodná veľa som cestovala. Počas štúdia na vysokej škole som vždy počas prázdnin vycestovala do USA pracovať ako au pair, privyrobiť si a samozrejme zdokonaliť sa v jazyku. Natrvalo som tam však zostať neplánovala, lebo na Slovensku mám rodinu a priateľov a vždy keď som bola mimo SR veľmi mi chýbali. Dnes vycestovanie za prácou pre mňa nie je, nakoľko mám 8 mesačné dieťa. Ak by priateľ získal nejakú veľmi dobrú pracovnú ponuku, pravdepodobne by sme sa vysťahovali všetci.

Eva (38), Bratislava
Za prácou som sa odsťahovala (aj keď iba dočasne) ja a manžel zostal s deťmi na Slovensku. Mali sme vysokú hypotéku a on zostal bez práce. Nemali sme na výber a tak sme sa rozhodli, že vzhľadom na jazykové možnosti do zahraničia vycestujem ja. Pracovala som neďaleko Viedne ako opatrovateľka jednej staršej dámy, ktorá bola na vozíčku. Dva týždne som bola v Rakúsku a dva týždne na Slovensku. Počas nich som si našla ešte brigádu a chodila upratovať byt jednej rodinnej známej. Toto však bolo urgentné riešenie situácie a natrvalo by som sa vysťahovala len v prípade, že by sme tam šli celá rodina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #sťahovanie za prácou

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...