Jej odkaz dojal milióny ľudí, mnohí sa však pýtajú, čo čaká princeznú Kate: Toto by ste mali vedieť o preventívnej chemoterapii

Jej slová a prekvapili celý svet. Britská princezná Kate priznala boj s rakovinovým ochorením a informovala verejnosť o tom, že podstupuje preventívnu chemoterapiu.

28.03.2024 00:00
kate Foto:
Princezná Kate na aktuálnom zábere, ktorý vznikol vo Windsore.
debata (1)

Po slovách podpory a odkazoch na sociálnych sieťach či v médiách, ktoré smerovali k manželke princa Williama, sa objavili aj otázky. Mnohí z nás totiž stále nevedia presnejšie, o čo vlastne v prípade pojmu ako preventívna chemoterapia ide a aké vážne je ochorenie britskej princeznej.

kate Čítajte viac Diagnóza princeznej Kate prepisuje dianie posledných týždňov, jej odkaz je dojemný a odzbrojujúci. Toto dokázalo jej video

V dnešnej dobe sa chemoterapia stáva nevyhnutnou súčasťou liečby mnohých foriem rakoviny. Jednou z foriem chemoterapie je práve tzv. preventívna chemoterapia, ktorá sa používa po chirurgickom odstránení nádoru s cieľom eliminovať akékoľvek zvyšné rakovinové bunky, ktoré by mohli cirkulovať v tele pacienta alebo sa rozšíriť do ďalších orgánov.

zväčšiť Princ William s manželkou, princeznou Kate na... Foto: SITA/AP, Chris Jackson
Princ William s manželkou, princeznou Kate Princ William s manželkou, princeznou Kate na archívnom zábere.

Tento typ liečby zohráva kľúčovú úlohu pri minimalizovaní rizika recidívy rakoviny. „Preventívna chemoterapia, známa aj ako adjuvantná chemoterapia, sa poskytuje pacientovi po chirurgickom odstránení rakoviny, keď skenovanie neukazuje žiadne známky šírenia rakoviny inde,“ vysvetlila pre magazín Hello! dermatologička a špecialistka na rakovinu kože, profesorka Ramia Mokbel. „Cieľom je odstrániť všetky zostávajúce rakovinové bunky, ktoré môžu cirkulovať v krvnom obehu alebo sa rozšírili do iných orgánov, ako je kostná dreň, pečeň a pľúca,“ upresnila odborníčka.

kate Čítajte viac Princezná Kate má rakovinu, podstupuje chemoterapiu

Po tom, čo bola rakovina diagnostikovaná princeznej Kate po absolvovaní operácie v oblasti brušnej dutiny, rozhodla sa členka kráľovskej rodiny absolvovať tento druh liečby. Vo svojom vyhlásení uviedla, že jej lekársky tím odporučil absolvovať kurz preventívnej chemoterapie a že sa momentálne nachádza v raných štádiách tohto procesu. Koľko môže trvať, nie je jednoduché určiť.

Chemoterapia môže mať viacero foriem. Foto: SHUTTERSTOCK
infúzia, chemoterapia, rakovina, onkologické ochorenie, terapia Chemoterapia môže mať viacero foriem.

Časový rámec chemoterapie je „veľmi variabilný“, uvádza pre britský magazín Bob Phillips, profesor detskej onkológie na University of York. „Tradične sa podáva medzi štyrmi a šiestimi „cyklami“ (blokmi) chemoterapie, pričom každý cyklus trvá 21 dní a pozostáva z jedného alebo niekoľkých dní chemoterapie,“ komentoval Phillips. Telo následne potrebuje čas, aby sa z liečby zotavilo.

Herečka Jane Fonda.
Legendárna austrálska popová speváčka Kylie...
+15Herečka a producentka Fran Drescher.

Preventívna chemoterapia je zameraná na skryté bunky, ktoré môžu spôsobiť návrat rakoviny. Avšak, spolu s týmto účinkom môže mať aj vedľajšie účinky, ako je napríklad vypadávanie vlasov, znížené počty bielych krviniek, zvýšené riziko infekcií a zápal čriev.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #prevencia #princezná Kate #preventívna chemoterapia

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...