Nie je len o nasýtení, ale o spojení chutného jedla, pohody, príjemnej atmosféry, oddychu. Chvíľa zastavenia sa a naštartovania do ďalšej práce. Skrátka, zatvorte dvere za uponáhľaným svetom a vychutnajte si dobré jedlo.
Tatarák z lososa a avokáda
Na 4 porcie potrebujeme:
200 g údeného lososa, soľ, mleté čierne korenie, 1 limeta, olivový olej, 100 ml majonézy, 2 strúčiky cesnaku, 1 avokádo, 1 červená cibuľa, kôpor
Postup:
1. Lososa nasekáme nadrobno spoločne s očistenou cibuľkou, osolíme, dochutíme čiernym korením, olivovým olejom, limetkovou kôrou, šťavou a kôprom, vložíme do formičky a necháme vychladnúť.
2. Avokádo takisto nasekáme nadrobno, osolíme a vložíme do formičiek – môžu byť aj menšie. Majonézu rozmixujeme s cesnakom.
Rizoto s tekvicovým pyré, bryndzou a granátovým jablkom
Na 4 porcie potrebujeme:
300 g ryže arborio, 1 tekvica hokaido, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, biele víno, maslo, parmezán, bryndza, granátové jablko, bylinky
Postup:
1. Najskôr očistíme cibuľku, nakrájame ju a orestujeme, pridáme cesnak, ryžu, zalejeme vínom a vodou. Uvaríme domäkka.
2. Tekvicu očistíme od šupy aj semienok, pokrájame na kocky a vysypeme na plech. Spolu s nasekaným cesnakom a bylinkami pokvapkanými olejom pečieme 20–30 minút pri 180 °C. Hotové a mierne vychladnuté rozmixujeme na pyré.
3. Pyré vmiešame do ryže, dochutíme maslom a parmezánom. Na tanieri doplníme a dozdobíme kúskami bryndze a zrniečkami granátového jablka.
Recepty pripravil Marcel Osťo Osztas, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Positive v Bratislave
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Risotto Milanese – národné jedlo Talianska na Varecha.sk