Rýchle omáčky k rýchlemu jedlu

Ak sme si pripravili chutné mäso narýchlo, patrilo by sa k nemu pripraviť omáčku. A, samozrejme, aj jej príprava by mala byť rýchla, aby mäso dlho „nečakalo“.

23.03.2017 14:30
omáčka, pesto Foto:
Minútkové mäso podávame s omáčkou.
debata

Napríklad urobíme z kuracieho plátku rýchlu pochúťku, uvaríme zemiaky – a predsa to stále vyzerá neúplné natoľko, že ani zeleninový šalát pokrm nezachráni. Vtedy je dobrým a rýchlym riešením práve rýchla omáčka.

Chrenová omáčka s mandľami

250 ml mlieka, 250 ml smotany na varenie, 20 g hrubej múky, 2 žĺtky, 5 PL chrenu, 4 PL mäsového vývaru, 15 g cukru, 20 g mandlí, soľ, čierne korenie
Najskôr zmiešame mlieko so smotanou na varenie, pridáme hrubú múku, dva žĺtky, cukor a soľ a za stáleho miešania povaríme. Chren nastrúhame najemno a zalejeme ho mäsovým, najlepšie hovädzím, vývarom alebo bujónom. Mandle sparíme vriacou vodou, olúpeme ich a nakrájame na rezance. Nastrúhaný chren zmiešaný s mandľami pridáme do hotovej omáčky.

Omáčka z červených ríbezlí

500 g červených ríbezlí, 3 vrecúška silného ovocného čaju, 3–4 PL agátového alebo kvetového medu, 1 limetka, 1,5 PL vanilkového pudingu, čerstvá mäta na ozdobu
Červené ríbezle odstopkujeme, dáme do hrnca, zalejeme a uvedieme do varu. Potom vložíme čajové vrecúška, med podľa chuti, nakoniec najemno nastrúhanú kôru a vytlačenú šťavu z limetky. Varíme 2 minúty pri nízkej teplote, potom čaj vytiahneme a zahustíme pudingovým práškom rozmiešaným v trochej vody. Omáčku ozdobíme lístkami mäty.

Citrusová omáčka s hruškami

700 g tvrdých hrušiek, 3 vrecúška kvalitného citrusového čaju, 5–6 PL cukru, 2 pomaranče, 1 citrón, 1,5 PL vanilkového pudingu, citrónová tráva alebo lístky mäty na ozdobu
Hrušky olúpeme a nakrájame na štvrtiny, zbavíme jadrovníkov, nakrájame a dáme do hrnca. Zalejeme vodou a uvedieme do varu. Pridáme čajové vrecúška, cukor, nastrúhanú kôru z polovice citróna a varíme 2 minúty. Čaj vytiahneme a pridáme vytlačenú pomarančovú a citrónovú šťavu. Zahustíme pudingovým práškom, necháme zovrieť a zdobíme citrónovou trávou či lístkami mäty.

Uhorková omáčka z nakladačiek

1 kg čerstvých uhoriek, 3 cibule, olej, 1 PL horčice, 250 ml smotany, 1/2 hrnčeka celozrnnej múky, čierne korenie, soľ,ocot, nové korenie, bobkový list
Na rozpálenom oleji pražíme nakrájanú cibuľu, necháme ju zhnednúť, pridáme múku a opražíme ju. Pridáme trochu horúcej vody a najemno nakrájané uhorky. Rozmiešame, podlejeme vodou, prikryjeme a varíme. Keď omáčka zhustne, osolíme a okoreníme ju, pridáme 2 lyžice octu a lyžicu horčice. Rozmiešame a pridáme smotanu. Ešte chvíľu zavaríme a necháme chvíľu odstáť.

Papriková omáčka

400 g červenej papriky, 2 šalotky, 1 PL olivového oleja, 1 kocka zeleninového bujónu, 1–2 PL smotany na varenie, 1 štipka bieleho korenia, 1 štipka kajenského korenia
Papriku umyjeme, rozpolíme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Cibuľky olúpeme a nasekáme najemno. Papriku spoločne s cibuľkou podusíme na olivovom oleji. Pridáme 125 ml vody, rozdrvený zeleninový bujón a prikryté varíme na miernom ohni 10 minút. Uvarenú zmes rozmixujeme. Do vzniknutej omáčky primiešame smotanu na varenie.

Jablková omáčka so škoricou

700 g jabĺk, 2 vrecká zeleného čaju s jazmínom, 5–6 PL cukru, 2 kúsky škorice, 8 klinčekov, 1 citrón, 1,5 PL škrobu, 100 ml smotany, citrónová tráva alebo mäta
Z jabĺk vykrojíme jadrovníky a dužinu nakrájame na kocky. V hrnci zalejeme vodou a privedieme k varu. Pridáme vrecká čaju, cukor, škoricu, klinčeky, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Varíme 2 minúty pri nízkej teplote. Potom čaj a korenie vyberieme a zahustíme škrobom rozmiešaným v troche vody. Pridáme smotanu, necháme zovrieť a omáčku ozdobíme citrónovou trávou alebo lístkami mäty.

Vareškova poradňa

Základom rýchlych omáčok môže byť zvyšok na panvici, v ktorej sa ešte pred chvíľou opekalo mäso. Sú teda naozaj bleskové, musia byť hotové v priebehu pár minút, viac času dostaneme len pri príprave hovädzieho steaku, ktorý si má po opečení ešte odpočinúť. Svoju úlohu zohrajú aj pripečené odrobinky mäsa v panvici. Tie totiž odovzdajú chuť omáčke, pričom najchutnejšia omáčka vzniká vtedy, keď sa mäso opeká pri dostatočne vysokej teplote.

Kuracie prsia s talianskou omáčkou

Potrebujeme:
600 g kuracích pŕs bez kože, 2 PL olivového oleja, 1 hrnček smotany na šľahanie, 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru, 1 kl sušeného cesnaku, 1 kl talianskeho korenia, 1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu, 1 hrnček špenátu, 1/2 hrnčeka sušených paradajok
Postup:
1. Vo veľkej panvici rozohrejeme olivový olej a opražíme kuracie kúsky z každej strany dozlatista. Potom kura dáme bokom.
2. Do panvice vlejeme smotanu, kurací vývar, cesnak, talianske korenie a nastrúhaný parmezán. Za stáleho miešania varíme, kým omáčka nezhustne.
3. Potom pridáme nasekaný špenát a paradajky. Chvíľku necháme povariť, potom pridáme kuracie mäso, ešte zohrejeme a podávame s ryžou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #omáčky #minútky #rýchle recepty

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...