Cukrárske detaily
Pri miesení cesta na vianočné pečivo by mali mať všetky suroviny rovnakú teplotu, pričom cesto sa bude dať ľahšie vyvaľkať a vytvarovať, ak ho necháme do druhého dňa odpočinúť v chladničke. Vianočné pečivo by malo byť upečené v takom predstihu, aby sa v chlade (pri teplote do 5 °C) dobre odležalo a chute a náplne sa spojili.
Na teplote pečenia záleží
Ideálna teplota pre získanie doružova prepečeného pečiva je 180 °C. Pri príliš nízkej teplote vyteká tuk, pri vysokej zase cesto rýchlo zhnedne, ale vnútri nie je upečené. Ak pečieme cukrovinky s náplňami, oplatí sa do džemu pridať trochu ovocnej šťavy s piškótovými omrvinkami, orechy povaríme v mlieku či smotane a zahustíme piškótami, tukové náplne ochutíme kávou či troškou alkoholu.
Rýchla príprava čokoládových hoblín
Vianočné pečivo zdobíme podľa vlastnej fantázie, napríklad hoblinami čokolády, ktoré získame pomocou škrabky na zemiaky, ak chceme mať hobliny väčšie, čokoládu rozpustíme, necháme ju stuhnúť na hladkej doske a zhora potom škrabkou zoškrabujeme hobliny.
Ani kúsok nazmar
Pri vianočnom pečení sa často nahromadí veľa „odpadu“, ktorý môžeme zužitkovať. Kúsky rozlámaného pečiva nasypeme do mixéra, pridáme marmeládu, šľahačku, rum, dobre rozmixujeme, vytvarujeme malé guľôčky, nabodneme ich na ozdobné špáradlá, namáčame v čokoládovej poleve a vkladáme do papierových košíčkov.
Lesklé pečivo
Vianoční pekári majú v obľube lesklé pečivo. Lesk získame tak, že pečivo hneď po upečení ešte horúce natrieme osladeným mliekom s trochou rozpustenej škrobovej múčky. Výsledok bude efektný najmä na stromčeku, ktorý ozdobíme lesklým pečivom. Krásne bude odrážať svetlá sviečok.
Vareškov tip: Mandľové rožteky
Vo vodnom kúpeli ušľaháme štyri bielky s 200 g práškového cukru. Pracovnú dosku posypeme nastrúhanými mandľami. Polievkovou lyžicou kladieme ušľahanú hmotu na pracovnú dosku a vyvaľkáme malé valčeky, z ktorých tvoríme na pomastenom plechu rožteky a zvoľna ich sušíme v mierne vyhriatej rúre.
Vianočná maškrta: Závitky z perníkového cesta
Potrebujeme:
Cesto: 600 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 100 g rastlinného tuku, 4 PL medu, 4 vajcia, 1 kl sódy bikarbóny, mletá škorica, 1 klinček, citrónová kôra, perníkové korenie, 1 vajce na potretie
Plnka: ľubovoľný lekvár, posekané orechy, 200 g hrozienok, 100 g čokolády
Postup:
1. Všetky uvedené suroviny na cesto spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme stáť 24 hodín.
2. Cesto rozdelíme na 4 diely, ktoré vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra, natrieme lekvárom, posypeme posekanými orechmi, hrozienkami a postrúhanou čokoládou.
3. Všetky štyri rolády pečieme 5 minút v dobre rozohriatej rúre, potom teplotu znížime a pomaly dopečieme.