Perkelt je korunným princom guláša

Návody na prípravu perkeltu majú mnoho podôb, podobne ako v ich kolíske - v Maďarsku sa pripravuje na mnoho spôsobov.

22.10.2016 14:00
jahňací perkelt, guláš Foto:
Jahňací perkelt.
debata (4)

Na maďarských gastronomických weboch sa o perkelte diskutuje vášnivo, ale vľúdne a tolerantne. V podstate však každý perkelt je zmesou mäsa, cibule, papriky a paradajok, dusenou vo vlastnej šťave.

Cibuľa na perkelt

Fundamentom každého perkeltu je cibuľový základ, podobne ako pri guláši. Na rozdiel od guláša však perkelt znesie menej cibule, zvyčajnou dávkou sú tri stredne veľké cibule (asi 120 gramov) na šesť porcií. Ani čas restovania a dusenia cibule na tuku nie je taký dlhý ako pri guláši, stačí niekoľko minút.

Mäso na perkelt

Dominujúcou zložkou perkeltu je bravčové mäso. Zvyčajne ide o mäso mastnejšie – bravčové pliecko alebo bôčik – maďarská kuchyňa nie je práve synonymom zdravej kuchyne. Mäso sa pred prípravou vykostí, prípadne zbaví kože a nakrája na kocky tak, aby bolo pokrájané cez vlákno.

Masť na perkelt

Perkelt sa zvyčajne pripravuje v kastróle, v ktorom sa rozpustia dve lyžice bravčovej masti – použitie iného tuku sa považuje za prehrešok, žiadny iný tuk sa neodporúča. Cibuľa sa praží na masti pri nízkej teplote a za stáleho miešania. Po upražení cibule sa pridá mäso a zvoľna sa urestuje.

Paprika na perkelt

Z korenín dominuje pri príprave perkeltu mletá paprika, najlepšia je pravá maďarská, ktorá sa predáva pod označením csemege – lahôdková. Kvalitná maďarská lahôdková paprika sa vyznačuje plnou, naozaj paprikovou chuťou. Môže sa pridať aj trochu maďarskej pálivej papriky – csípős.

Zelenina na perkelt

Ďalšou dominujúcou zložkou perkeltu je zelenina – paprika a paradajky. Papriku treba zbaviť jadier, opláchnuť a nakrájať na menšie prúžky. Paradajky sa zvyčajne sparia, ošúpu a nasekajú na kúsky. Tento krok nie je bezpodmienečne nutný, často sa do perkeltu pridávajú paradajky nelúpané, len nakrájané.

Tarhoňa k perkeltu

V Maďarsku sa perkelt podáva buď s haluškami, alebo s drobnými cestovinami – tarhoňou. Lokálne môže byť perkelt na tanieri pokvapkaný malým množstvom smotany. Tarhoňa sa po domácky pripravuje z múky a vajec, z ktorých sa vymiesi tuhé cesto, nastrúha sa na hrubom strúhadle a nechá aspoň deň schnúť.

Jahňací perkelt

Potrebujeme:
800 g jahňacieho pliecka, 300 g cibule, 1 kl octu, 2 kl mletej sladkej papriky, 1 PL paradajkového pretlaku, 3 paradajky, 50 g slaniny, soľ, tuk, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Vykostené, umyté pliecko nakrájame na hrubšie rezance. Slaninu nakrájanú na kocky osmažíme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a krátko opražíme.
2. Potom pridáme paradajkový pretlak, papriku, ocot, rozotrený cesnak a všetko podlejeme trochou vody. Pomaly dusíme vo vlastnej šťave domäkka.
3. Keď je mäso mäkké, pridáme olúpané, na kúsky nakrájané paradajky, posolíme, okoreníme, podlejeme vodou a ešte podusíme.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #paprika #maďarská kuchyňa #guláš #perkelt

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...