Najlepšie sú prvotriedne suroviny
Ak sa rozhodneme pre klasiku a ako predjedlo zvolíme obložené chlebíčky, používame pokiaľ možno prvotriedne suroviny. Keď zdobíme chlebíky vajíčkami, uhorkou, salámou a podobnými surovinami, nedávajme na chlebíčky ich špičky, pretože pôsobia na chlebíčku nevzhľadne.
S farbami to netreba preháňať
Pri úprave studených pokrmov treba voliť vhodné ozdoby a prílohy a najmä ich farebne dotvoriť. Najmä pri reďkovkách, citrónoch, paradajkkách, uhorkách či hobľovačkách z masla platí, že dobre vyzerajú priložené k pokrmu. Farebný nesúlad vzniká často tým, že mnohí sa mylne domnievajú, že musia byť zastúpené všetky farby či ich odtiene, aby celok predjedla zaujal.
Vareškov tip: Slaný šampiňónový koktail
Hlavičky šampiňónov (asi 200 g) povaríme vo vode okyslenej citrónovou šťavou, zlejeme a všetky suroviny – šampiňóny, 100 g šunky, kyslú smotanu, soľ, citrónovú šťavu a čierne korenie zmiešame, nakoniec pridáme ušľahanú šľahačku. Koktail necháme odležať v chladničke. Podávame najlepšie v plytkých pohároch na stopke s bielym pečivom.
Chutné predjedlo: Ruže z lososa s bylinkovou omáčkou
Potrebujeme:
500 g lososa, 1/2 citróna, biely jogurt, 40 g masla, petržlenová vňať, bazalka, kôpor, soľ, mleté čierne korenie, cesnak
Postup:
1. Mäso z lososa nakrájame na široké prúžky, krátko opečieme a po vychladnutí zvinieme do tvaru podobného ruži, zaistíme špajľami a uložíme do misky.
2. Biely jogurt premiešame, vmiešame doň citrónovú šťavu, soľ, korenie, rozotrený cesnak, najemno nasekanú petržlenovú vňať, bazalku a studenou omáčkou dekorujeme kúsky lososa.
3. Na záver môžeme pokrm posypať najemno nasekaným kôprom. Dáme do chladu a necháme pol hodiny odležať.