Zeleň, červeň aj mix farieb
Základnou charakteristikou rôznych druhov šalátu je ich farba, v podstate je ich farebné odlíšenie jednoduché – k dispozícii máme šaláty zelené, ktorých je väčšina, a červené, napríklad lollo rosso alebo čakanka. No a existujú aj šaláty s mixom zelenej a červenej farby – napríklad baby listy červenej repy. Preto je pri príprave šalátu vhodné základné farby a ich odtiene kombinovať.
Horká chuť v šalátoch dominuje
Na rozdiel od farebných kombinácií, pri chuti šalátu treba na hľadanie kontrastov zabudnúť a snažiť sa hľadať rovnováhu. A od čoho sa odraziť? Každé jedlo obsahuje v určitej miere štyri základné chute: sladkú, slanú, kyslú a horkú. Sladkú, slanú a kyslú zariadi zálievka, listy by sa mali postarať o chuť horkú.
Krájať treba nadrobno
Ak použijeme na prípravu šalátu surovú mrkvu alebo napríklad zeler, krájame ich vždy nadrobno. Organizmus tak lepšie využije minerálne látky aj vitamíny v nich obsiahnuté. Ak dávame do šalátu surovú cibuľu, krájame ju až krátko pred jeho dohotovením, aby nezhorkla.
Dôkladne osušiť
Všetku zeleninu určenú na prípravu šalátu po dôkladnom očistení a umytí tečúcou vodou necháme odkvapkať a osušíme ju čo najlepšie, aby dobre prijímala chuť zálievky, ktorá zároveň zabraňuje strate vitamínov.
Najlepší šalát je šalát čerstvý
Listový šalát chutí najlepšie, keď sa pripravuje v ten istý deň, keď sme ho kúpili, či ešte lepšie, keď bol odtrhnutý priamo v záhradke. Pri dlhšom skladovaní utrpí nielen jeho vzhľad, ale aj obsah cenných vitamínov sa zníži. Ak šalát z rôznych dôvodov nepoužijeme v deň jeho kúpy či zberu, uložíme ho zabalený vo vlhkej utierke do chladničky.
Bylinky majú rady vlhkosť
Kôpor, petržlenová vňať a pažítka, ktoré veľmi často pridávame do zeleninových šalátov, potrebujú vlhko. Najprv ich na chvíľu dáme do pohára so studenou vodou, a keď dostatočne nasajú vlhkosť, uložíme ich do iného pohára s pevným uzáverom a postavíme do chladničky, takto ošetrené vydržia v dobrom stave niekoľko dní.
Zálievka po ruke
Ak predsa kvapky vody zostali na listoch a chuť šalátovej zálievky zoslabla, je dobré mať v zásobe takzvanú základnú zálievku z troch dielov oleja, jedného dielu octu, zo soli a z korenia. Takto pripravenou zálievkou doplníme šalát a môžeme si ju odložiť v dobre uzavretej fľaštičke do chladničky, kde sa uchová čerstvá aj celý týždeň.