Podoby ovocia v jarných koláčikoch

Jar vnáša do cukrárstva svieže farby a vône.

24.05.2016 17:00
Jahodovo-rebarborová mriežkovaná torta Foto: ,
Jahodovo-rebarborová mriežkovaná torta.
debata

Josta pre maškrtníkov

Čierne ríbezle patria k najzdravším ovocným druhom. Ich intenzívna aróma však nemusí každému ulahodiť. Preto sa mnohí šľachtitelia pokúšali dlhé roky skrížiť čiernu ríbezľu s egrešom tak, aby si výsledný miešanec zachoval čo najviac cenných látok a vitamínov a zároveň získal lahodnejšiu chuť a väčšiu veľkosť bobúľ. A tak vznikol hybrid – takzvaná josta.

Ríbezle s banánmi

Azda sa to mnohým bude zdať neobvyklé, ale lahôdkou je šťava z čiernych ríbezlí zmiešaná s banánmi, ktorú podľa chuti môžeme prisladiť a zmes treba dobre rozmixovať. Ideálny je pomer objemu jedna k jednej. Je to neuveriteľné, ale výsledný mok naozaj pripomína chuť jahodovej šťavy.

Čerešničky v rozličných verziách

Pretože čerešne vydržia dlho čerstvé, môžeme z nich vyrobiť domáci džem, marmeládu, kompót alebo limonádu. Vhodné je aj zmrazovanie, čerešne, ktoré už nemajú stopku, však vydržia iba polovičnú dobu ako tie so stopkou. No a uplatnenie nájdu v rade múčnikov, koláčikov alebo koktailov. Sušené vykôstkované čerešne dobre nahradia hrozienka.

Vareškov tip

Rebarbora sa používa ako ovocie, hoci je to vlastne druh zeleniny. Pretože obsahuje veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá narúša iónovú rovnováhu vápnika, malo by sa pri pečení zákuskov či pri akejkoľvek konzumácii rebarbory pridávať dostatočné množstvo mliečnych výrobkov (do koláčov je znamenitý tvaroh), aby sa účinok kyseliny šťaveľovej eliminoval.

Piškótová torta s ríbezľami

Potrebujeme:
Piškóta: 5 bielkov, 1 celé vajce, 160 g krupicového cukru, štipka soli, 125 g múky, 100 g mandľovej múčky alebo mletých mandlí, 1 kl prášku do pečiva, 5 PL slnečnicového oleja
Krém: 500 ml smotany na šľahanie, 125 g mletých mandlí, 1 kl vanilkového extraktu, 200 g cukru, 500 g čerstvých červených ríbezlí, 50 g suchej želatíny, 200 ml vriacej vody, niekoľko vetvičiek ríbezlí
Postup:
1. Piškótu pripravíme tak, vyšľaháme bielky so soľou a s cukrom, pridáme jedno vajce a olej, potom múku s práškom do pečiva a mandle a hmotu jemne zamiešame. Formu koláča potrieme tukom a posypeme múkou alebo strúhankou a nalejeme cesto. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 175 °C asi 40 minút. Piškótu necháme vychladnúť a rozkrojíme na dva pláty.
2. Želatínu rozpustíme v horúcej vode a necháme odstáť. Ríbezle umyjeme, odstránime vetvičky, niekoľko necháme na dekoráciu. Zmiešame s malým množstvom koncentrovaného želé.
3. Smotanu zmiešame s práškovým cukrom, mandľami a vanilkovým extraktom dotuha. Na prvý plát rozotrieme polovicu ríbezlí v želatíne, potom polovicu šľahačky, tú prikryjeme druhou polovicou korpusu a postup zopakujeme. Vrchnú vrstvu ozdobíme vetvičkami ríbezlí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #rebarbora #čerešne #čierne ríbezle #jarné ovocie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...