Rakúšania sú pôžitkári
Rakúšania si dajú na príprave svojich dobrôt záležať – sú to pôžitkári. Napríklad umenie uchovávať mäso solením, sušením a údením sa síce aj v Rakúsku celkom prozaicky nazýva slaninou, označuje v skutočnosti oveľa viac. Je to priam tajuplné prepojenie pôvodne surového mäsa so soľou, s ohňom, dymom, vzduchom a korením.
Jemné ako nebeský bozk
O salzburských haluškách sa spieva už v operete Sezóna v Salzburgu. Konkrétne sa tam o nich hovorí: „Sladké ako láska a jemné ako bozk … nebeský bozk…“ Porcie tejto sladkej dobroty majú podobu troch kopčekov opečených do zlatohneda, posypaných práškovým cukrom, podávaných na striebornom podnose alebo v miske.
Švajčiarske rösti
Rösti je švajčiarskym národným jedlom. Ide o smaženú placku zo strúhaných alebo na kúsky nakrájaných zemiakov (obdoba slovenskej zemiakovej baby). Pôvodne išlo o raňajky sedliakov, ale dnes sú bežné v celej krajine a podávajú sa už skôr ako príloha. Môžete ich však dostať aj ako hlavné jedlo spoločne so šunkou, roztopeným syrom či vyprážaným vajcom.
Bazilejské medovníčky
Bazilejské medovníčky majú vždy pravouhlé tvary a kúpiť ich môžete v prekrásne zdobených dózach. Ak sa do ich prípravy pustia Švajčiari doma, bývajú ešte fajnovejšie ako tie z bazilejskej cukrárne. Perníky sú na hryzenie tvrdšie, ale krásne sa rozpúšťajú v ústach pri pití horúcej kávy či čokolády.
Zürcher Geschnetzeltes
Potrebujeme:
400 g teľacieho stehna alebo pleca, 200 g teľacích obličiek, 4 štipky soli, 1 kl bieleho korenia, 2 PL masla, 1–2 PL hladkej múky, 1 PL repkového oleja, 200 g šampiňónov, 1 PL citrónovej šťavy, 200 ml bieleho vína, 1 cibuľa, 150 ml mäsového vývaru, 200 ml smotany, 1 PL zemiakového škrobu, 1 hrsť petržlenovej vňate
Postup:
1. Teľacie mäso a sparené očistené obličky nakrájame na asi 1 mm tenké plátky, mierne osolíme a okoreníme. Múku zmiešame s trochou soli a korenia. Mäso obalíme v múke, opečieme na masle a dáme do tepla.
2. Na panvicu pridáme olej a osmažíme nakrájanú cibuľu. Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, zľahka podusíme a pridáme biele víno, vývar a citrónovú šťavu. Krátko povaríme, dáme smotanu a namočeným škrobom zahustíme.
3. Do omáčky vložíme opečené mäso, podľa potreby ochutíme soľou a korením a necháme zľahka dusiť niekoľko minút, len aby sa mäso prehrialo. Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.