Jedným z najjednoduchších je nátierka, ktorú môžeme využiť vždy, keď sa nám nechce variť a napriek tomu chceme pripraviť niečo chutné. S použitím nátierky môžeme pripraviť chuťovky, ktoré potešia nielen oko, ale najmä maškrtné jazýčky nás i našich hostí.
Cesnaková nátierka
Veľmi rýchla príprava, pri ktorej potrebujeme tvrdý syr, najlepšie eidam alebo nivu, ktorý nastrúhame a zmiešame s majonézou. Nakoniec pridáme cesnak, pričom jeho množstvo volíme podľa vlastnej chuti. Majonézu môžeme nahradiť trebárs bielym jogurtom alebo nátierkovým maslom.
Zemiakovo-mrkvová nátierka
Jeden väčší zemiak uvaríme, stačí aj 5 minút v mikrovlnnej rúre. Ešte horúci ho potom nastrúhame alebo roztlačíme, až kým dostaneme kašovitú hmotu. Zároveň nastrúhame mrkvu a spoločne s lyžicou roztopeného masla zmiešame so zemiakovou hmotou. Podľa chuti dosolíme.
Enciánová nátierka
Encián necháme zľahka ohriať a potom ho roztlačíme vidličkou. Pridáme maslo, smotanu na šľahanie a čierne korenie. Zmes vymiešame do požadovanej hustoty, môžeme ju aj vyšľahať. Pretože je nátierka sama dosť výrazná, stačí, ak všetko nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Krabia nátierka
Krabie tyčinky nasekáme a nadrobno rozdrobíme do misky. Potom pridáme majonézu alebo biely jogurt, pričom môžeme použiť aj ich kombináciu, osolíme, okoreníme a pridáme citrónovú šťavu. K nátierke sa najlepšie hodia olivy či tropické ovocie – dodajú chuťovkám exotickú príchuť.
Bryndzovo-vaječná nátierka
Najprv vymiešame štvrť kilogramu bryndze s dvoma lyžicami rastlinného alebo kravského masla. Ak je nátierka príliš hustá, zriedime ju trochou smotany. Vmiešame drvenú rascu a papriku, pridáme najemno nasekanú cibuľu, najemno nastrúhané vajcia, pažítku a nátierku podľa chuti osolíme.
Tvarôžková nátierka
Olomoucké tvarôžky ochutené restovanou cibuľkou v miske roztlačíme vidličkou, pridáme maslo, osolíme, posypeme mletou sladkou paprikou a poriadne vyšľaháme. Vmiešame najemno pokrájanú cibuľu a zelenú petržlenovú vňať. Natierame na čerstvé pečivo a ozdobíme zeleninou.