Nie je vám po chuti kapor? Český šéfkuchár Roman Paulus na vianočný stôl ponúkne náhradu, no kapra by rozhodne nezatracoval. „Kapor je chutná ryba s dobrým mäsom a osobne si myslím, že kvalita kaprov za posledné roky výrazne stúpla. Aj vďaka tomu, že rybári sa viac starajú a voda v rybníkoch je oveľa čistejšia. Osobne si myslím, že kapor ku Vianociam patrí a že je chutný,“ hovorí známy šéfkuchár.
Ak nad kaprom predsa len „ohŕňate“ nos vy či vaša rodina, môžete zvoliť na sviatočný stôl inú rybu. „Zo sladkovodných rýb by som doporučil zubáča či pstruha. Práve zubáča by som nazval takou najviac exkluzívnou rybou žijúcou u nás. Má výborné mäso a dá sa dokonale zbaviť kostí, ak je niekto zručný, tak v zubáčovi nemusí zostať ani jediná kostička. Následne si počas večere pochutnáte už len na lahodnom mäsku.“
A napokon, stále sú tu morské ryby, ktoré sa v posledných rokoch na vianočnom stole objavujú čoraz častejšie. „Tu je naozaj z čoho vyberať, morské ryby majú potrebnú kvalitu. Či už je to takmer klasika – losos, alebo môžete siahnuť po pražme či morskom vlkovi. Už nie je potrebné vzdať sa na Vianoce ryby len preto, že neobľubujete kapra.“