Pri menšom počte fliaš stačí aj obyčajný väčší hrniec, vždy je však dobré mať zavárací teplomer.
Klasický hrniec
Tradičný zavárací hrniec má spravidla uprostred pokrievky otvor a držiak na dlhý zavárací teplomer. Optimálna teplota sa reguluje zdrojom tepla. Najpoužívanejším je hrniec z pozinkovaného plechu s predierovanou podložkou na dne.
Elektrický hrniec
Elektrický hrniec funguje na rovnakom princípe ako hrniec klasický, má však výhody: na ohrev sa používa elektrická energia, nie je teda závislý od iného zdroja tepla, manipulácia je bezpečnejšia a výsledky zavárania sú istejšie.
Elektrická rúra
V elektrickej rúre zavárame najmä ovocie a zeleninu, pre iné druhy potravín nie je tento spôsob príliš vhodný. Dôležitou podmienkou je, aby teplo v rúre bolo rovnomerné. Zavára sa vo vyššom plechu s vodou vo výške 1–2 centimetre.
Tlakový hrniec
Tlakový hrniec umožňuje veľmi rýchle zaváranie, preto je nutné dodržiavať dobu varu, aby sa suroviny, najmä ovocie, nerozvarili. Zavára sa tak, že do hrnca vložíme naparovaciu mriežku alebo rošt a nalejeme približne 2,5 centimetra vody.
Mikrovlnná rúra
Pre zaváranie v mikrovlnnej rúre sú vhodnejšie poháre so skrutkovacími viečkami. Poháre neplníme po okraj, pod viečkom necháme medzeru 5 milimetrov. Poháre ukladáme do rúry na plastovú misku rovnomerne po obvode.
Umývačka riadu
Naplnené a uzavreté poháre sa poukladajú do spodnej časti umývačky, malé poháre sa môžu umiestniť aj do hornej časti. Umývačka sa nastaví na najvyššiu teplotu, maximálne však 70 °C, a zapne sa štandardný umývací program.