Nové chute a krehkosť
Marinovanie mäsa mu dodá ďalšie chute a mäso navyše skrehne. Naloženie má zmysel vtedy, keď trvá 12 hodín a viac. Nikdy nepoužívame olivový olej a nekombinujeme rozmarín a tymian. Je zbytočné marinovať sviečkovú a panenku, ktoré sú samy osebe chutné a krehké.
Náhrada chladničky
Ak nemáme poruke chladničku, napríklad na chate, môžeme mäso uchovať určitý čas čerstvé tak, že ho zabalíme do utierky namočenej v octe alebo ho obložíme nakrájanou surovou cibuľou, ktorá ochráni mäso aj pred muchami. Ďalšou možnosťou je obloženie žihľavou.
Vareškov tip: Rýchla teľacia pečeň
Pečeň nakrájame na rezy, zľahka naklepeme, poprášime múkou a opekáme na masti, z každej strany tri minúty, rezy preložíme na teplú misu, masť zlejeme, do panvice dáme štipku hladkej múky a maslo, osmažíme, prilejeme lyžicu vývaru, osolíme a necháme prejsť varom. Hotovou šťavou pečeň prelejeme.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu mäsa
Jahňacie mäso
Pochádza z jahniat do veku 12 mesiacov. Z pohľadu zdravej výživy ho treba odporučiť, a to z dôvodu vysokého obsahu vitamínov a stopových prvkov.
Doska na krájanie
Nevyhnutná pomôcka pri krájaní mäsa, treba si však dať pozor na to, aby sme v kuchyni nepoužívali na mäso tú istú dosku ako na ostatné potraviny.
Huby
Z mäsom si huby dobre rozumejú, navyše steny buniek húb obsahujú chitín, ten spôsobuje zrýchlenie pohybu čriev, čo má za následok oveľa lepšie trávenie.
Slanina
V kuchyni sa používa napríklad do mäsových rolád a najmä menej mastné kusy hovädzieho či teľacieho mäsa prekladáme alebo prešpikujeme plátkami slaniny.
Tymian
Je silne aromatický, s jemne sladkastou chuťou, zlepší chuť pečeného alebo grilovaného mäsa. Ideálny je čerstvý tymian, ktorý môžeme zmraziť a používať po celý rok.