Marináda s vínom
- šálka červeného vína
- štvrť šálky citrónovej šťavy
- 2 PL vínneho octu
- 2 strúčiky cesnaku
- kl soli
- kl sušeného celého estragónu
- 2 PL rozpusteného masla či oleja
Cesnak rozotrieme so soľou, v kastróliku všetky suroviny zmiešame a na miernom ohni privedieme nakrátko k varu. Odstavíme, prikryjeme a necháme stáť pri izbovej teplote asi hodinu. Marináda je vhodná na všetky druhy mäsa i zeleninu.
Bazalková marináda
- 4 PL rozpusteného masla alebo oleja
- PL citrónovej šťavy
- kl sušenej alebo čerstvej bazalky
- pol kl mletého alebo celého čierneho korenia
- pol kl soli
Maslo alebo olej rozohrejeme. Pozvoľna doň primiešame všetky uvedené prísady. Necháme najmenej tridsať minút odležať, potom touto zmesou potierame grilované pokrmy. Marináda je vhodná najmä na zeleninu a ryby.
Zázvorová marináda
- 1,5 šálky kečupu
- štvrť šálky sójovej omáčky
- štvrť šálky cukru
- kl soli
- kl horčice
- strúčik cesnaku
- pol kl drveného zázvoru
Cesnak rozotrieme so soľou a uvedené ingrediencie zmiešame. Marinádou zalejeme grilovaný pokrm a necháme marinovať aspoň 2 hodiny. Počas grilovania jedlo potierame zvyšnou marinádou. Marináda je vhodná na mäso a zeleninu.
Čili marináda
- 150 ml paradajkovej šťavy
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 čili papričky
- 2 PL cukru
- 2 PL oleja
- kl worcesterskej omáčky
- kl soli
Do paradajkovej šťavy pridáme cesnak rozotrený so soľou, olej, worcesterskú omáčku a nasekané čili papričky, všetko zamiešame a primiešame ostatné suroviny. Necháme aspoň 30 minút odležať. Marináda je vhodná na mäso.
Sójová marináda
- pol šálky sójovej omáčky
- pol šálky citrónovej šťavy
- pol šálky oleja
- bobkový list
- pol kl čierneho korenia
- strúčik cesnaku
Sójovú omáčku, citrónovú šťavu, šalátový olej, bobkový list, čierne korenie a rozotrený cesnak zmiešame. Marinované potraviny dáme do chladničky, pričom ich často obraciame. Pred grilovaním necháme odkvapkať. Marináda je vhodná na hydinu.
Medová marináda
- 60 ml medu
- cibuľa nakrájaná veľmi nadrobno
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL kvalitnej sójovej omáčky
- 2 roztlačené strúčiky cesnaku
Všetky suroviny zmiešame, môžeme ich aj rozmixovať v mixéri. Hotovou marinádou potrieme pokrm a necháme v chladničke minimálne hodinu, ale pokojne aj dlhšie. Marináda je vhodná na rôzne druhy pokrmov, najmä na hydinu a ryby.