Poltucet skvelých marinád

Aby grilované potraviny mali správnu chuť, mnohé z nich treba na dlhší čas naložiť do marinády – zmesi aromatických látok a kvapalín, aby suroviny nasiakli lákavou vôňou a chuťou. Prinášame vám niekoľko zaujímavých tipov na marinádu.

17.07.2013 08:00
marinády Foto:
Prinášame vám niekoľko zaujímavých tipov na marinádu.
debata

Marináda s vínom

  • šálka červeného vína
  • štvrť šálky citrónovej šťavy
  • 2 PL vínneho octu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kl soli
  • kl sušeného celého estragónu
  • 2 PL rozpusteného masla či oleja

Cesnak rozotrieme so soľou, v kastróliku všetky suroviny zmiešame a na miernom ohni privedieme nakrátko k varu. Odstavíme, prikryjeme a necháme stáť pri izbovej teplote asi hodinu. Marináda je vhodná na všetky druhy mäsa i zeleninu.

Bazalková marináda

  • 4 PL rozpusteného masla alebo oleja
  • PL citrónovej šťavy
  • kl sušenej alebo čerstvej bazalky
  • pol kl mletého alebo celého čierneho korenia
  • pol kl soli

Maslo alebo olej rozohrejeme. Pozvoľna doň primiešame všetky uvedené prísady. Necháme najmenej tridsať minút odležať, potom touto zmesou potierame grilované pokrmy. Marináda je vhodná najmä na zeleninu a ryby.

Zázvorová marináda

  • 1,5 šálky kečupu
  • štvrť šálky sójovej omáčky
  • štvrť šálky cukru
  • kl soli
  • kl horčice
  • strúčik cesnaku
  • pol kl drveného zázvoru

Cesnak rozotrieme so soľou a uvedené ingrediencie zmiešame. Marinádou zalejeme grilovaný pokrm a necháme marinovať aspoň 2 hodiny. Počas grilovania jedlo potierame zvyšnou marinádou. Marináda je vhodná na mäso a zeleninu.

Čili marináda

  • 150 ml paradajkovej šťavy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 čili papričky
  • 2 PL cukru
  • 2 PL oleja
  • kl worcesterskej omáčky
  • kl soli

Do paradajkovej šťavy pridáme cesnak rozotrený so soľou, olej, worcesterskú omáčku a nasekané čili papričky, všetko zamiešame a primiešame ostatné suroviny. Necháme aspoň 30 minút odležať. Marináda je vhodná na mäso.

Sójová marináda

  • pol šálky sójovej omáčky
  • pol šálky citrónovej šťavy
  • pol šálky oleja
  • bobkový list
  • pol kl čierneho korenia
  • strúčik cesnaku

Sójovú omáčku, citrónovú šťavu, šalátový olej, bobkový list, čierne korenie a rozotrený cesnak zmiešame. Marinované potraviny dáme do chladničky, pričom ich často obraciame. Pred grilovaním necháme odkvapkať. Marináda je vhodná na hydinu.

Medová marináda

  • 60 ml medu
  • cibuľa nakrájaná veľmi nadrobno
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL kvalitnej sójovej omáčky
  • 2 roztlačené strúčiky cesnaku

Všetky suroviny zmiešame, môžeme ich aj rozmixovať v mixéri. Hotovou marinádou potrieme pokrm a necháme v chladničke minimálne hodinu, ale pokojne aj dlhšie. Marináda je vhodná na rôzne druhy pokrmov, najmä na hydinu a ryby.

Viac receptov na marinády nájdete na Varecha.pravda.sk

debata chyba

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....