Milovníci potápania začali v Ligúrii na severovýchode Talianska pokus s podmorským pestovaním bazalky. Dúfajú, že ho čoskoro rozšíria o ďalšie plodiny, nielen bazalku, ktorej účinky na zdravie sú nepochybné.
Viete, že…?
Pre mnohé národy je bazalka posvätnou rastlinou či symbolom ochrany a lásky. Okrem iného je bazalka aj významnou včelárskou rastlinou, ktorej kvety slúžia včelám na zber kvalitného a aromatického peľu.
Bazalka je nielen chutná, ale pomáha aj pri rôznych problémoch. Pôsobí upokojujúco na nervový systém, zmierňuje kašeľ, je vhodná pri astme, zmierňuje nadúvanie, pôsobí proti plynatosti, posilňuje žalúdok i kardiovaskulárny systém, zlepšuje chuť do jedla, je účinná pri zápale obličiek. Zvonka sa používa ako kloktadlo a na ťažko sa hojace rany. Okrem toho má pozitívny vplyv na imunitu a silné antiseptické účinky – protizápalové, protivírusové, odstraňuje bolesti a kŕče, prečisťuje obličky a močové cesty.
Vitamíny
A, B, C, E, K
Živiny a minerály
bielkoviny, sacharidy, vláknina, železo, horčík, vápnik, fosfor, draslík, zinok, selén
Bazalka je neodmysliteľne spätá najmä s ochutením cestovín a paradajkových jedál. Ale možno ju pridať aj do iných druhov pokrmov – dodá skvelú novú chuť rôznym omáčkam, polievkam, prívarkom, nálevom, rybám, dresingom, nápojom či rôznym druhom mäsa. Používa sa do šalátov, nátierok, omeliet, polievok, zapekaných zeleninových, hubových či strukovinových jedál.
Bazalka pochádza z Indie a iných tropických regiónov Ázie, kde ju pestujú už viac ako 5 000 rokov. Do Európy bola dovezená v 16. storočí a je veľmi obľúbená v juhoeurópskej kuchyni, je neodmysliteľne spätá najmä s talianskym kulinárstvom.