Tento šport by mala robiť po prekročení 50-ky každá žena

Pravda | 07.06.2021 09:00
šport, tréning, senior, seniorky, staršia žena,... Foto:
Aký šport zvoliť, ak máte viac ako 50 rokov?
Podľa aktuálnej štúdie je tento šport odporúčaný nielen pre psychiku, ale aj pre fyzickú vitalitu ľudí nad 50 rokov.

„Journal of Neuroimaging“ publikoval novú štúdiu, ktorá tvrdí, že umenie tajči (tai chi) prináša neočakávané psychologické a fyzické výhody najmä pre starších ľudí. Pomocou magnetickej rezonančnej spektroskopie vedci skúmali mozgové a svalové aktivity starších ľudí počas 12-týždňového programu cvičenia tajči. Výsledky jasne ukázali, že tento šport zlepšoval metabolickú aktivitu mozgu a zvyšoval regeneráciu svalov.

štíhla postava, pekný zadok, kondícia Čítajte viac Pevný zadok do bikín! Nehovorte, že taký nechcete. Ešte to môžete stihnúť, ak...

„Výhody tajči sú známe už dlho, ale štúdia potvrdzuje viditeľné zlepšenia vďaka tomuto športu prostredníctvom merateľných výsledkov,“ hovorí hlavný autor štúdie Dr. Alexander Lin z "Brigham and Women’s Hospital“ a „Harvard Medical School“.

Tajči je čínske bojové umenie, ktorému vládnu predovšetkým pomalé pohyby – zahŕňa v sebe bojovú, zdravotnú a duchovnú oblasť. Pre zostavu tajči sú charakteristické pomalé, plynulé, uvoľnené pohyby. Cvičenie pomáha zvládnuť stres, obnovuje a udržuje prirodzené zdravie, naťahuje, posilňuje a uvoľňuje celé telo.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte viac Nie nudný, ale zázračný! Plank môžete obmieňať na mnoho spôsobov - pozrite si videá a trénujte

Už predchádzajúce štúdie ukázali, že toto ľahké bojové umenie ponúka seniorom množstvo výhod. Zlepšuje sa nielen ich fyzická rovnováha a flexibilita, ale preukázateľne sa znižuje aj krvný tlak.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ