Taký sladučký a pritom taký zdravý... zázrak pre naše telo prišiel z Južnej Ameriky, pre toto sa oplatí jesť ananás

Pravda, TASR | 14.01.2024 06:00
Grilovaný ananás s kokosovým mliekom Foto: ,
Ananás sa dá pripraviť aj grilovaním, časť jeho cenných látok však stratí.
Konzumáciou ananásu možno posilniť imunitný systém, vybudovať silné kosti aj podporiť trávenie.

Ananás je plodom tropickej rastliny ananásovníka chocholatého, pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Do Európy sa stále väčšina ananásov dováža. Paradoxom tohto chutného ovocia je, že napriek jeho sladkosti a príjemnej chuti je to potravina s nízkym obsahom kalórií. Má vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a bromelaínu. Bromelaín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny.

Ananás môžeme zaradiť do jedálnička ako prvú pomoc pri tráviacich ťažkostiach, ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Má aj vynikajúce protizápalové účinky. Tiež je veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1 a B6. Pomôcť môže aj v boji proti obezite.

pomaranč, džús, vitamín C Čítajte viac Stačí jeden pomaranč denne a... Tu sú recepty, do ktorých sa vám toto ovocie hodí

Zrelý ananás má sladkú chuť, nezrelý trpkú a horkú chuť. Odporúča sa konzumovať čerstvý, pretože konzervovaním stráca veľké množstvo účinných a prospešných látok a tiež sa ním rozkladá enzým bromelaín.

Ananás

S čerstvým ananásom si môžete urobiť ovocné šaláty, pridať ho do ranného musli, ale tiež ho môžete napríklad pridať k mäsu alebo vegetariánskym pokrmom s ryžou či obilninami. Vyskúšajte aj niekoľko receptov, ktoré v minulosti pripravili hostia TV Varecha.

Video
Je to ideálny letný darček, ktorý chutí, osvieži a ešte je aj pekný a zdravý. Naša ovocná kytica jednoznačne stojí za tú trošku námahy, aby potešila oči aj jazýčky malých a veľkých maškrtníkov.
Video
Šalát, ktorý nemusí byť iba prílohou k mäsu, ale aj zdravým dezertom
Video
Na raňajky či na desiatu. Chutné smoothie

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jogurtové smoothie na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ