Ktoré potraviny a živiny zlepšujú kvalitu vlasov? Sú to hrozienka, kel i sladké zemiaky

Martin Harvan | 07.08.2023 14:24
Starostlivosť o vlasy v zime by sa mala zamerať... Foto:
Starostlivosť o vlasy by sa mala zameriavať aj na výživu.
Dokonalá koruna krásy si nežiada len starostlivosť zvonku, ale aj zvnútra. Na rade sú preto rôzne jedlá, ktoré obsahujú široké spektrum dôležitých vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Dobrou správou je, že väčšina potravín, ktoré prospievajú vlasom patria do kategórie chutných jedál, či doslova maškŕt. Prehľad o najlepších potravinách a živinách pre našu vlasovú pokrývku pripravila pre Pravdu dermatovenerologička z ambulancie MySkinLab MUDr. Michaela Blaško, PhD.

Kel, sladké zemiaky i vajíčka

Zo stravy je pre produkciu vlasov potrebný dostatočný prísun železa, ale aj nasledovných potravín: tofu, šošovica, fazuľa, ustrice, špenát, sušené slivky, hrozienka a chudé hovädzie mäso, ľanové semienka, vlašské orechy či kel. Kel je dobrým zdrojom omega 3 mastných kyselín, obsahuje proteíny, je bohatý na železo. Sladké zemiaky sú bohaté na vitamín C, beta-karotén. Vajcia obsahujú zinok, proteíny, železo, selén, vitamín B5 (kyselinu pantoténovú) a vitamín B12.

Špenát a šošovica

Špenát je bohatý na železo, horčík, beta-karotén, vitamín C a foláty. Všetky tieto živiny môžu podporiť cirkuláciu vlasových olejov a udržiavať folikuly zdravé. Šošovica dodáva vlasom horčík a je vynikajúcim vegetariánskym zdrojom proteínov. Obsahuje tiež biotín, železo a zinok.

Avokádo a mangold

Avokádo je bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín, kyseliny pantoténovej, folátov, B vitamínov a vitamínu C. Mangold má vysoký obsah horčíka, vitamínov K, C a A, železa a draslíka. Mangold má tiež vysoký obsah biotínu, vo vode rozpustného vitamínu B, ktorý pomáha udržať zdravé vlasy a nechty.

Zdravé tuky

Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú vyživovať vlasové folikuly a dokonca samotné vlasové vlákno. Dodávajú mu pružnosť a bránia lámaniu vlasov. V skutočnosti tvoria omega-3 mastné kyseliny 3 % vlasového vlákna a nachádzajú sa aj v bunkách vlasovej pokožky a prírodných olejoch. Dobrými zdrojmi omega-3 mastných kyselín sú vlašské orechy, brazílske orechy, ľanové semienka, losos, sleď, tuniak, sardinky, makrela, pstruh, avokádo, repkový olej, tekvicové semená.

šampón, žena, vlasy, umývanie Čítajte aj Odborníčka radí: Viete ako rastú vlasy? A vyžadujú si v lete špeciálnu starostlivosť?

Horčík

Tento prvok je štvrtý najhojnejšie sa vyskytujúci v ľudskom tele. Dobrými zdrojmi horčíka sú hnedá ryža, halibut, špenát, šošovica, kešu orechy a mandle.

Selén

Tento stopový prvok s antioxidačnými vlastnosťami chráni bunky pred poškodením a údajne stimuluje vlasové folikuly, čím pomáha urýchliť rast nových vlasov. Nedostatok selénu je však dosť zriedkavý, v rámci stravy ho zvyčajne získavame v dostatočnom množstve. Dobrými zdrojmi selénu sú tuniak, brazílske orechy, halibut, sardinky, garnáty, šunka.

Zinok

Zinok má v ľudskom tele niekoľko veľmi dôležitých úloh, vrátane hormonálnej regulácie, aj opravy a rastu telesných tkanív. Zinok potrebujeme hlavne na podporu produkcie žliaz na vlasovej pokožke, ktoré vylučujú oleje. Takto možno prispieť k zdraviu ako vlasov, tak aj vlasovej pokožky. Zdrojmi zinku sú vajcia, kuracie mäso, ovos, ustrice, šošovica, hovädzie mäso, orechy, cícer, pšeničné klíčky.

Železo

Železo je zodpovedné za prísun krvi k bunkám. Zdrojmi železa sú mäso, morka, celé zrná, fazuľa, tmavá listová zelenina, ovos. Skúste aj čínsku kapustu, obsahuje veľké množstvá vitamínu C, takže sa železo jednoduchšie vstrebáva.

Radí, čo robiť v lete: Dermatovenerologička... Foto: Archív: Michaela Blaško
MUDr. Michaela Blaško, PhD. Radí, čo robiť v lete: Dermatovenerologička Michaela Blaško upozorňuje, že chlórovaná a slaná voda môže poškodzovať vlasy. Chrániť sa môžeme jemným šampónom a hydratačnými sprejmi.

Proteíny

Zdrojmi proteínov (bielkovín) sú šošovica, vaječné žĺtky, grécky jogurt, orechy, strukoviny, tofu, ryby a hydina.

Vitamíny skupiny B

Vitamín B5 je známy aj ako kyselina pantoténová. Je to označenie, ktoré môžete nájsť na mnohých štítkoch výrobkov starostlivosti o pleť. Práve preto, že je údajne dôležitá pre zdravé vlasy. Spája sa s ich plnosťou, leskom aj pevnosťou. Kyselina pantoténová môže pomáhať ako prevencia vypadávania vlasov a šedivenia. Vitamín B7, známy aj ako biotín, je ďalšou dôležitou výživnou látkou s rastúcou reputáciou ako užitočná pomôcka proti vypadávaniu vlasov. Kyselina listová, ďalší vitamín B komplexu, pomáha udržiavať správne množstvo metionínu v tele. Metionín posilňuje štruktúru vlasu, bráni lámaniu vlasov a vypadávaniu vlasov. Príliš málo kyseliny listovej v strave môže spôsobiť pokles v množstve rastu vlasových folikulov. Môžete skúsiť pohľadať chlieb, cereálie a cestoviny obohatené kyselinou listovou. Zdrojmi B vitamínov sú najmä vajcia, hydina, hovädzie mäso, ryby, mlieko, grécky jogurt, ovos, banány, cereálie a orechy.

Vitamíny A a C

Na podpore zdravia vlasov sa podieľajú aj vitamíny A a C, ktoré sa nachádzajú v sladkých zemiakoch, mrkve, tekvici, špenáte, brokolici, ružičkovom keli, v melóne cantaloupe, v mangu, marhuliach, čučoriedkach, kivi, rajčinách a jahodách. Na podporu kvality vlasov sa používajú aj niektoré liečivá, resp. výživové doplnky s obsahom aminokyselín, vitamínov a stopových prvkov, ktoré dopĺňajú organizmu látky potrebné pre zdravý rast vlasov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ