Trochu nostalgie, ešte viac odvahy! Toto je topánkový hit jesene, obujte si 'Mary Jane'

Pravda | 04.11.2022 06:00
Topánky na platformovom podpätku Foto:
Topánky na platformovom podpätku na štýl Mary Jane, predáva H&M za 39,99 eur.
Možno ich máte ešte v živej pamäti. Tieto topánky majú totiž v sebe veľmi výrazné spojenie s detstvom, ale tiež časom mladosti dnešných štyridsať-, päťdesiat- a šesťdesiatnikov.

Reč je o jednom z kultových modelov dámskej (a tiež detskej obuvi), ktorý sa udomácnil v móde už v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a potom sa opakovane vracal azda každú dekádu v nejakej inej a trošku inovovanej podobe.

kráľovná Letizia Čítajte viac Dokonalá za každého počasia! Tento kabát kráľovnej Letizie vraví jasnou rečou - je to hit, inšpirujte sa!

Topánky nazývané tiež Mary Jane sú modelom, v ktorom sa pracuje zvyčajne s verziou elegantnej a decentnej dámskej topánky so zaoblenou špičkou. Podpätok je buď veľmi nízky, decentný a zvyčajne hranatý či hrubší, nechýbaju však ani modely na podpätku vyššom. Absolútnou nutnosťou sú potom remienky, ktoré vlastne robia „Mary Jane“. Kožený remienok, hrubší či tenší, jeden alebo dva, prechádzajúce cez priehlavok, prípadne fixujúce nohu okolo členku – a máme tu jeden zo známych a tiež kedysi mimoriadne populárnych trendov v obuvi.

Dámske topánky na platforme a podpätku na štýl...
Dámske topánky na hrubšom podpätku s remienkom...
+8Balerínky na štýl Mary Jane, predáva & Other...

Dizajnéri sa estetikou "maryjane inšpirovali dlhé roky a zdá sa, že práve aktuálna sezóne jesene a zimy 2022 ohlásila masívny návrat tohto typu obuvi. Ale nečakajte žiadnu vynovenú klasiku, pretože tentoraz sa tvorcovia obuvi pohrali s formou, masívnosťou, farebnosťou aj materiálmi.

Diane Kruger Čítajte viac Čobejová, Katie Holmes či kráska z kniežacej rodiny! Všetky milujú tento trend.... A čo vy?

Nosí sa hrubá podrážka, niekedy vrúbkovaný dizajn, nechýbajú masívne podpätky, ktoré môžu pôsobiť priam futuristicky. Samotné remienky sú potom často ešte zdobené drobnými či väčšími detailmi – napríklad výraznou kovovou prackou alebo sponou, ale tiež napríklad korálikmi či mašličkami.

Vybrali sme pre vás jedenástku tipov, v ktorých nájdete modely klasickejšie aj mimoriadne odvážne, lacnejšie, ale aj luxusné. Už sa stačí len inšpirovať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ