Ako variť bez odpadu a tým šetriť životné prostredie aj vlastnú peňaženku?

Pravda | 02.09.2022 09:32
polievka, hrniec, žena, zápach, pokazené jedlo,... Foto:
Ako sa správne zbaviť kuchynského odpadu?
Slovenské domácnosti vyhodia približne 60 až 80 kg jedla na osobu za rok.

Zároveň na jedlo míňame viac než pätinu nášho mesačného rozpočtu, čo je po Rumunsku najviac z celej EÚ. Neplytvaním by pritom priemerná domácnosť dokázala ušetriť až 500 eur ročne. „Na Slovensku ešte stále vnímane plytvanie najmä ako problém obchodných reťazcov,“ zdôrazňuje Zuzana Madajová z OZ Free Food. "Málokto si však uvedomuje, aké množstvo peňazí končí v ich vlastnom koši. Nehovoriac o vyplytvaných prírodných zdrojoch, ľudskej práci a tiež ekologických škodách, ktoré sú spojené s tvorbou potravinového dopadu,“ dodáva Madajová.

zemiak, zemiaková šupka Čítajte viac Zemiakové šupky v odpadkoch? Nie! Recept na ich zužitkovanie od zero waste kuchára

Samotný kuchynský odpad tvorí až tretinu komunálneho odpadu. vysvetľuje Alexandra Kolarik z OZ Free Food. „Slováci vrátane väčšiny Bratislavčanov už majú možnosť svoj kuchynský odpad triediť, no zatiaľ ju využívajú len málo,“ dodáva Kolarik. Kolarik bude na tému spracovania kuchynského odpadu z domácností viesť diskusiu „Kuchynský odpad – postrach našich kuchýň alebo cenný zdroj živín?“ s Luciou Baľák zo Živej záhrady.

Video

Ako variť bez odpadu a tým šetriť nielen životné prostredie ale aj vlastnú peňaženku? Prečo triediť kuchynský odpad a prečo to robiť správne? Pre koho je náš kuchynský odpad pokladom? Odpovede na tieto otázky ponúkne v nedeľu, 4. septembra od 10:00 do 15:00 v poradí štvrtý Zero Waste Brunch. V záhrade nadačného domu Búdka 22 v Bratislave ho organizuje občianske združenie Free Food, ktoré sa od roku 2015 zaoberá témou plytvania potravinami.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ