Ľadová voda nie je len o otužovaní a letnom osviežení. Viete, čo pár minút v nej spraví s telom?

MaM | 16.08.2022 14:00
otužovanie, žena, sprcha Foto:
Studená voda spôsobuje pozitívny stres, ktorého výsledkom je vytvorenie dostatočného množstva endorfínov
Otužovanie sa teší v posledných rokoch veľkej móde. V lete nám zasa studená sprcha dáva možnosť prežiť tropické leto aj bez klimatizácie. Avšak to je zlomok toho, čo studená voda dokáže. Preto aj Zac Efron, Lady Gaga, Julianne Hough, a mnoho ďalších denne podstupujú ľadové kúpele.

Zníži bolesť

Či už ide o zranenie, hlavu, chrbticu, alebo kĺby, chlad vám uľaví. Pričom nejde len o okamžitú úľavu, ktorú prináša napríklad vrecko s ľadom. Výskumníci majú podozrenie, že po chladnej vode je vnímanie bolesti znížené, pretože rýchlosť vedenia vzruchov nervami je spomalená, Systém, ktorý vaše telo používa na signalizáciu, že máte bolesti, sa spomalí. Studená sprcha jednoducho skutočne pôsobí ako analgetikum.

Zníženie opuchu

Kdekoľvek na tele to funguje prakticky rovnako. Zúženie krvných ciev v reakcii na chlad môže viesť k nižšiemu prietoku krvi. To je super dobré poznať napríklad po ťažkom tréningu, alebo cvičení, keď svaly dostanú poriadne zabrať. Zvýšený prietok krvi vo svaloch sa tak zníži a poklesne opuch aj bolesť.

jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie, zelenina, losos, ryby, orechy Čítajte aj Potraviny s negatívnym vplyvom na mozog. Vyhnite sa im s rozumom

Lepší fyzický výkon

Nie je to náhoda, že špičkoví športovci radi a často využívajú terapiu chladom. Ide o povolený doping, ktorý preukázateľne zvyšuje športový výkon. Chlad pomáha športovcovi vrátiť sa rýchlejšie k plnému tréningu a športovať tvrdšie. Je to výsledok sťahovania a rozšírenie ciev, ktoré podporuje nielen svaly ale aj kardiovaskulárny systém, ktorý sa zíde každému športovcovi.

Znížite stres

Vzhľadom na okamžitú úľavu od bolesti niektorí ľudia uvádzajú, že sa po ľadovom kúpeli cítia šťastnejší alebo ostražitejší. Ale nejde len o bolesť. Studená voda spôsobuje pozitívny stres, ktorého výsledkom je vytvorenie dostatočného množstva endorfínov, aby ste z nich ťažili pár hodín. To znamená, že znížite hladinu kortizolu a mať lepšiu náladu aj viac energie.

Rýchlo vás ochladí

Ak hľadáte spôsob ako sa schladiť po horúcom dni alebo pri horúčke, opäť je voda odpoveď. Podľa výskumov pomohol kontakt so studenou vodou prehriatym ľuďom ochladiť sa dvakrát rýchlejšie ako alternatívne metódy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ