Sladké nápoje
Cukor v nápojoch je ten, ktorého sa dá najľahšie zbaviť. Pretože sladké nápoje prakticky vôbec k životu nepotrebujeme. Väčšina populácie však do seba leje každý deň desiatky gramov cukru a tým ohrozujú svoj mozog. Nadmerný príjem sladených nápojov zvyšuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu, ktorá preukázateľne zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby. Takže žiadne dobré vyhliadky pre milovníkov limonád.
Rafinované sacharidy
Ide o klasický cukor, ale aj o spracované obilniny a bielu múku. Tieto potraviny majú často vysokú glykemickú nálož. To znamená, že rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Štúdiami sa rovnako zistilo, že potraviny s vysokým glykemickým indexom zhoršujú funkcie mozgu. Dokážu zhoršiť pamäť u detí aj dospelých. Preto je lepšie sa podobným potravinám oblúkom vyhnúť. A hlavne ak vás čaká skúškové obdobie.

Transmastné kyseliny
Sú typom nenasýtených tukov, ktoré môžu mať škodlivý vplyv na zdravie mozgu. Možno ich nájsť v tuku, margaríne, polevách, snackoch, hotových koláčoch a balených sušienkach. Štúdie zistili, že keď ľudia konzumujú vyššie množstvá trans-tukov, majú tendenciu mať zvýšené riziko Alzheimerovej choroby, horšiu pamäť, nižší objem mozgovej hmoty a klesajú ich kognitívne schopnosti. Takže nie je tuk ako tuk. Napríklad olivový olej mozgu prospieva a transmastné kyseliny ho doslova oslabujú.
Priemyselne spracované potraviny
Ide o potraviny, ktoré sa pripravujú vo fabrikách. Napríklad čipsy, sladkosti, instantné rezance, pukance do mikrovlnnej rúry, omáčky z obchodu a hotové jedlá. Tieto potraviny majú zvyčajne vysoký obsah kalórií a nízky obsah iných živín. Je to presne ten druhy potravín, ktoré spôsobujú priberanie na váhe a súčasne majú negatívny vplyv na zdravie vášho mozgu.
Aspartám
Umelé sladidlo, ktoré spravilo v potravinárstve revolúciu a umožnilo vychutnať si sladkosti bez kalórií. No nie je to zadarmo. Aspartám je vyrobený z fenylalanínu, metanolu a kyseliny asparágovej. Fenylalanín môže prechádzať hematoencefalickou bariérou a môže narušiť produkciu neurotransmiterov. Jedna štúdia skúmala účinky diéty s vysokým obsahom aspartámu. Účastníci na konci štúdie boli podráždenejší, mali vyššiu mieru depresie a mali horšie výsledky v mentálnych testoch.