Potraviny s negatívnym vplyvom na mozog. Vyhnite sa im s rozumom

Pokiaľ sa chcete dožiť vysokého veku pri dobrom mentálnom zdraví, tak je dobré mozog nielen neustále cvičiť, ale ho neničiť nesprávnymi stravovacími návykmi. Pretože mozog je na výživu veľmi citlivý. No a v prípade, že ho celý život zásobujete nevhodnými surovinami, nemôžete sa čudovať, že vypovie službu predčasne.

03.08.2022 09:00
jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie,... Foto:
Nie je tuk ako tuk.
debata

Sladké nápoje

Cukor v nápojoch je ten, ktorého sa dá najľahšie zbaviť. Pretože sladké nápoje prakticky vôbec k životu nepotrebujeme. Väčšina populácie však do seba leje každý deň desiatky gramov cukru a tým ohrozujú svoj mozog. Nadmerný príjem sladených nápojov zvyšuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu, ktorá preukázateľne zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby. Takže žiadne dobré vyhliadky pre milovníkov limonád.

Rafinované sacharidy

Ide o klasický cukor, ale aj o spracované obilniny a bielu múku. Tieto potraviny majú často vysokú glykemickú nálož. To znamená, že rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Štúdiami sa rovnako zistilo, že potraviny s vysokým glykemickým indexom zhoršujú funkcie mozgu. Dokážu zhoršiť pamäť u detí aj dospelých. Preto je lepšie sa podobným potravinám oblúkom vyhnúť. A hlavne ak vás čaká skúškové obdobie.

žena, činky, cvičenie Čítajte aj Výber jedla pri chudnutí má presné pravidlá

Transmastné kyseliny

Sú typom nenasýtených tukov, ktoré môžu mať škodlivý vplyv na zdravie mozgu. Možno ich nájsť v tuku, margaríne, polevách, snackoch, hotových koláčoch a balených sušienkach. Štúdie zistili, že keď ľudia konzumujú vyššie množstvá trans-tukov, majú tendenciu mať zvýšené riziko Alzheimerovej choroby, horšiu pamäť, nižší objem mozgovej hmoty a klesajú ich kognitívne schopnosti. Takže nie je tuk ako tuk. Napríklad olivový olej mozgu prospieva a transmastné kyseliny ho doslova oslabujú.

Priemyselne spracované potraviny

Ide o potraviny, ktoré sa pripravujú vo fabrikách. Napríklad čipsy, sladkosti, instantné rezance, pukance do mikrovlnnej rúry, omáčky z obchodu a hotové jedlá. Tieto potraviny majú zvyčajne vysoký obsah kalórií a nízky obsah iných živín. Je to presne ten druhy potravín, ktoré spôsobujú priberanie na váhe a súčasne majú negatívny vplyv na zdravie vášho mozgu.

Aspartám

Umelé sladidlo, ktoré spravilo v potravinárstve revolúciu a umožnilo vychutnať si sladkosti bez kalórií. No nie je to zadarmo. Aspartám je vyrobený z fenylalanínu, metanolu a kyseliny asparágovej. Fenylalanín môže prechádzať hematoencefalickou bariérou a môže narušiť produkciu neurotransmiterov. Jedna štúdia skúmala účinky diéty s vysokým obsahom aspartámu. Účastníci na konci štúdie boli podráždenejší, mali vyššiu mieru depresie a mali horšie výsledky v mentálnych testoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #zdravé jedlo #sladené nápoje #sladidlá #kognitívne schopnosti #výživa pre mozog #transmastné kyseliny

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...