Vedecky potvrdené: Ste žena a chcete schudnúť? Toto je čas dňa, kedy treba cvičiť

ČTK, Pravda | 11.06.2022 07:00
plank, žena, tréning, cvičenie, postava Foto:
Vedcom zatiaľ nie je jasné, prečo sa reakcie mužov a žien na načasovanie tréningu tak líšili.
Cvičenie je síce prospešné kedykoľvek, ale denná doba na dosiahnutie najlepších výsledkov sa zrejme líši podľa pohlavia. Upozornil na to server BBC News s odkazom na novú štúdiu amerických vedcov zverejnenú v odbornom časopise Frontiers in Physiology.

„Najlepšia doba na cvičenie je tá, kedy ho môžete vykonávať a zmestí sa vám do rozvrhu,“ hovorí hlavný autor štúdie Paul Arcerio zo Skidmore College v americkom štáte New York. Dodáva ale, že podľa určitých ukazovateľov je ideálny čas na dosiahnutie najlepších výsledkov iný pre mužov a ženy.

Podľa výsledkov štúdie sa ukázalo, že sa líšia časy, kedy telo spaľuje intenzívnejšie kalórie a prispieva tak ku štíhlejšej línii. Chudnutie je cieľom pre obe pohlavia, ale častejšie sa ním (pri výsledkoch cvičenia) motivujú dámy. Podľa Arceria by sa ženy, ktoré majú záujem o redukciu tuku v strednej časti tela a zníženie krvného tlaku, mali zamerať na cvičenie v ranných hodinách. Naopak ženy, ktoré chcú posilniť svaly v hornej časti tela, zlepšiť náladu a príjem potravy, by si mali dopriať cvičenie večer.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

Večerný tréning je podľa štúdie ideálny aj pre mužov, ktorí majú záujem o zlepšenie srdcového zdravia a metabolizmu aj o väčšiu emočnú pohodu. Lepší metabolizmus môže znižovať riziká ochorení, ako je obezita, cukrovka 2. typu, srdcové choroby a mŕtvice.

Vedcom zatiaľ nie je jasné, prečo sa reakcie mužov a žien na načasovanie tréningu tak líšili. Je preto potrebné vykonať ďalší výskum. Hovoria, že ženy môžu spaľovať viac telesného tuku ráno, pretože je u nich väčšia pravdepodobnosť nadbytku brušného tuku. Svoju úlohu môžu hrať aj biologické rytmy.

Meghan Markle Čítajte viac Bez čoho nedá v kuchyni ani deň? Áno, predstavte si vojvodkyňa Meghan potrebuje k životu...

Na štúdii sa zúčastnilo 30 mužov a 26 žien. Jednalo sa o zdravých a aktívnych jedincov vo veku 25 až 55 rokov. Vedci ich sledovali 12 týždňov a merali účinky rôznorodého fitness programu, ktorý zahŕňal naťahovací, šprintérsky, odporový a vytrvalostný tréning. Jedna skupina cvičila hodinu pred 8:30 ráno, zatiaľ čo druhá skupina vykonávala rovnaké aktivity večer medzi 18:00 a 20:00. Všetci účastníci dodržiavali špeciálne zostavený stravovací plán.

Vedci v priebehu štúdie merali krvný tlak a telesný tuk všetkých účastníkov, rovnako ako ich flexibilitu, silu a aeróbny výkon na začiatku aj na konci štúdie. Svoj celkový zdravotný stav zlepšili počas 12 týždňov všetci účastníci výskumu bez ohľadu na to, kedy cvičili.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás s Luciou Okoličányovou, prezidentkou Slovenskej asociácie nordic walking a cvičiteľkou a fyzioterapeutkou Darinou Polášovou o tom, prečo sa Slováci nehýbu, čo nás pripútava do sedačiek a ako to zmeniť, aby sme sa stali ohybnejšími a zdravšími.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ