Koreniny do vareného vína

magazín Varecha | 17.04.2022 10:00
varené víno, varecha, Foto:
Varené víno je výborné aj s menej tradičnými koreninami.
Ku chladnému počasiu patrí varené víno. Klasické koreniny, ktoré sa u nás doň dávajú, sú škorica a klinčeky, pripadne sa doň nakrájajú citrusy.

Výborné je však aj s menej tradičnými koreninami – napríklad možno pridať (bio) grapefruitovú kôru pre trpkú sviežosť, muškátový kvet pre jemne horký nádych alebo dokonca aj kvet ibišteka. Nikdy však nepoužívajte mleté korenie v prášku, s výnimkou trošky muškátového orieška.

koreniny, varecha, Čítajte aj Čarovný svet korenín: Borievky nemusia ísť len k divine

Na červené varené víno sú najvhodnejšie odrody Merlot alebo Zweigelt a ako koreniny treba uprednostniť také, ktoré harmonizujú s kyslosťou alebo trpkosťou vína. Na biele varené víno je najlepší Veltlín zelený alebo Rizling rýnsky, ktoré majú výraznejší kyslý profil. V tomto prípade sú vhodné koreniny škorica, badián a sušený zázvor. Biele varené víno sa môže namiesto obyčajného cukru sladiť brezovým (xylitom), ktorý je nielen menej kalorický, ale aj lepšie spája chuť ostatných zložiek.

Video
Ako pripraviť výborný zapekaný plnený chlieb nám ukázal spevák a skladateľ Juraj Hnilica.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ