Prekonali ste COVID? Tipy, ako sa správne vrátiť k cvičeniu

MaM | 14.11.2021 10:00
strečing, tréning, žena, cvičenie Foto:
S cvičením po COVID-19 nikdy nezačínajte tam, kde ste skončili.
Patríte k šťastlivcom, ktorí majú ochorenie úspešne zdolané a chcete sa vrátiť k normálnemu životu? Opatrne. Hlavne ak ide o návrat k cvičeniu. Pokiaľ ste pred COVID-19 behali, chodili do fitka a dávali si ťažké tréningy, po prekonaní ochorenia nebudete môcť začať hneď tam, kde ste skončili.

Len pomaly

Možno vás už počas karantény idú zožrať mrle, ale pravda je taká, že obnovenie fyzickej aktivity po ochorení COVID-19 si vyžaduje dlhší čas. „Hlavne u ľudí, ktorí majú dlhší priebeh ochorenia hrozia aj pridružené choroby. Zaťažiť telo športom môže vyvolať problémy a ďalšie oslabenie imunity,“ hovorí Michael Fredericson, profesor medicíny a rehabilitácie na Stanfordskej klinike v Palo Alto, Kalifornia. „Najlepšou radou je byť veľmi opatrný,“ dodal. Na druhej strane je návrat k cvičeniu a obnove síl, ako aj posilneniu imunity nutný.

Počúvajte svoje telo

Zoznam základných odporúčaní bol uverejnený v auguste 2020 v časopise HSS Journal, no autori poznamenávajú, že každý pacient s COVID-19 je jedinečný a môže existovať široká odchýlka v tom, ako každý človek znáša vírus. Tak isto každá osoba sa zotavuje z ochorenia COVID-19 vlastnou rýchlosťou a v súčasnosti neexistuje algoritmus na určenie toho, ako a kedy by sa mal jednotlivec vrátiť k cvičeniu. Jedinou možnosťou je dobre počúvať svoje telo a nepresahovať svoje hranice.

Počkajte do posledného príznaku

„Neexistuje jasná, jednotná odpoveď pre ľudí, ktorí sa zotavujú z COVID-19, ako a kedy začať s cvičením“ hovorí James Borchers, lekár športovej medicíny na Ohio State University Wexner Medical Center v Columbuse. No zároveň tvrdí, že cvičenie by sa nemalo obnoviť, ak má človek pretrvávajúcu horúčku, dýchavičnosť v pokoji, kašeľ, bolesť na hrudníku alebo búšenie srdca. Odporúča sa, aby ľudia počkali 7 až 10 dní bez príznakov, kým pristúpia k obnove cvičenia.

nohy, chôdza, schody Čítajte aj Tipy, ktoré vám zlepšia zdravie do jednej minúty

Môžete všetko, ale iba na polovicu

Po COVID-19 nikdy nezačínajte tam, kde ste skončili. Prvý týždeň znížite svoju aktivitu o 50 percent z toho, čo ste robili predtým. Ak to pôjde dobre, ďalší týždeň, pridáte 20 %. Na ďalší opať 20 % a po mesiaci sa môžete vrátiť približne k rovnakej záťaži ako pred ochorením. Ale to len v prípade, ak to telo zvláda bez problémov. Neustále sa sledujte, pretože podľa Fredericsona niektoré prípady COVID-19 vytvárajú intenzívny zápal v celom tele a časť tohto zápalu môže ovplyvniť srdcový sval. Veľké zaťaženie môžete vytvoriť arytmiu, alebo to môže niekedy viesť dokonca k infarktu.

Sledujte si tepy

Ideálne je začať chôdzou a srdce pomaly aklimatizovať na záťaž. To znamená držať si tepovú frekvenciu niekde na úrovni rýchlejšej chôdze. Pokojne aj celý týždeň. Potom pomaly pridávajte aj na záťaži a vyšších tepoch, ale postupne. Nemáte sa kam ponáhľať. Pomalou cestou sa po COVID-19 k stratenej kondícii vrátite omnoho rýchlejšie, akoby ste sa mali preťažiť a spôsobiť si komplikácie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ