5 základných vitamínov a minerálov, ktoré sú kľúčové pre ženské telo

MaM | 21.10.2021 13:00
zelenina, celiakia, bezlepková diéta, zdravá... Foto:
Niektoré štúdie uvádzajú, že starší ľudia môžu potrebovať viac vitamínu B6.
V záplave informácií, reklamy a multivitamínov sa dá ľahko stratiť v tom, čo je pre ženské telo doslova základom. Preto ak túžite po zdravom tele, nerezignujte na päticu základných zložiek, ktoré vaše telo bude potrebovať prakticky na dennej báze.

Vápnik

Základný stavebný prvok kostí. Obvykle tvorí viac ako 1% telesnej hmotnosti žien. Aj to ukazuje, ako je pre ženské telo dôležitý. Jeho strata hlavne po menopauze spôsobuje osteoporózu a mnoho ďalších zdravotných problémov. Preto je dôležité ho dopĺňať. Ideálne v prirodzenej forme. Najviac ho majú mlieko, syry, mak, chia semienka, sezam, tvaroh, jogurty.

Vitamín B6

Ide o vitamín dôležitý hlavne pre zdravie srdca, pocit dostatočnej energie počas dňa, a podporu nervového systému. Niektoré štúdie uvádzajú, že starší ľudia môžu potrebovať viac vitamínu B6, ako sú súčasné odporúčané hladiny. Tento vitamín si najlepšie doplníte zo živočíšnych produktov ako mäso, hydina a ryby, ktoré patria k najbohatším zdrojom vitamínu B6.

Železo

Extrémne dôležité pre život červených krviniek. Problémom je, že krvácaním stráca telo železo a preto má mnoho žien so silnou menštruáciou práve problém s jeho nedostatkom. To spôsobuje častú únavu, bledosť v tvári a pocit nedostatku energie. Železo sa nachádza v potravinách, ako je mäso, hydina, ryby, špenát, morské plody, brokolica, ale aj čokoláda.

citrón Čítajte aj Citrón nie je len o vitamíne C a chudnutí. Má neuveriteľné benefity pre telo

Vitamín D

Je považovaný za vitamín dobrej nálady a v súčasnosti sa mu pripisuje aj veľký význam ako ochrancovi tela pred ochorením na COVID-19. V ľudskom tele má mnoho funkcií, no problém je, že tento vitamín nie je celkom jednoduché získať. Telo si ho vie „vyrobiť“ zo slnečného žiarenia, nachádza sa v tučných rybách, ale napríklad aj v hubách, ktoré boli pestované voľne v prírode na slnku. Vitamín je pre ženy extréme dôležitý aj preto, že podporuje vstrebávanie vápnika a tým pomáha znižovať úbytok kostnej hmoty a riziko zlomenín. Hlavne v období klimaktéria.

Vitamín B12

Okrem iných dôležitých funkcií potrebný na produkciu červených krviniek, tvorbu a obnovu DNA, odstraňuje únavu a upravuje trávenie. Hovorí sa mu aj vitamín večnej mladosti. Problémom s jeho príjmom môžu mať hlavne vegáni, pretože sa hojne vyskytuje v mäse, mlieku a vajíčkach. Alternatívou v takomto prípade sú nápoje a jedlá obohatené o tento vitamín. Rozhodne ho však k zdravému životu každá žena potrebuje.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ