Citrón nie je len o vitamíne C a chudnutí. Má neuveriteľné benefity pre telo

Nepatrí medzi najobľúbenejšie druhy citrusového ovocia. Vďaka intenzívne kyslej chuti sa preto jeho použitie obmedzí často na dochutenie pokrmov, nátrierok, či na pár kvapiek do čaju. Ak však začnete používať citrón častejšie, vaše telo to skutočne ocení. Pretože hoci nemá najviac vitamínu C a nie je najchutnejší, je to určite jedna z najzdravších plodín.

16.10.2021 13:00
citrón Foto:
Citróny.
debata

Citrón pre zdravie vášho srdca

Najnovšie výskumy publikované na stránke Healtline potvrdili, že vláknina z citróna, ale hlavne zložky, ktorými je špecifický, výrazne zlepšujú stav srdcovocievneho systému. Jedna štúdia dokonca odhalila, že konzumácia 24 gramov extraktu z citrusových vlákien citróna denne, zníži hladinu cholesterolu v krvi. Ide špeciálne o zlúčeniny hesperidín a diosmín. Preto hor sa do citrónov.

Pomáha predchádzať obličkovým kameňom

Obličkové kamene mnohí Ľudia berú ako bežnú súčasť života. No nemusia ňou byť. Ak si doprajete dostatok citrónov. Kyselina citrónová pomáha predchádzať vzniku obličkových kameňov zvýšením objemu moču a zvýšením pH moču. Tým sa vytvorí menej priaznivé prostredie pre tvorbu obličkových kameňov.

Podpora pri anémii

Nedostatok železa je veľmi častý u žien, ale aj u športovcov. Citróny sú plodina, ktorá dokáže zabrániť jeho nízkym hladinám. Nielen preto, že citróny samotné železo obsahujú, ale zlúčeniny z nich dokážu veľmi priaznivo ovplyvniť absorpciu železa z rastlinných zložiek. Preto je tak skvelé pokvapkať si zeleninový šalát práve citrónom. Vaše telo využije omnoho viac železa.

banán, žena, banány Čítajte aj Dáte si banán? Mali by ste! A nie iba jeden denne, tu sú dôvody

Môže znižovať riziko rakoviny

Táto štúdia je stále v štádiu skúmania. Na Healtline sa však možno dočítať, že aktuálne výskumy ukázali, ako zlúčeniny z citrónov dokázali zabíjať rakovinové bunky. A boli v tom dokonca úspešnejší, ako niektoré farmaceutické prípravky. Problém je, že pokusy prebiehali v sterilných laboratórnych podmienkach. A celkový vplyv citrónov na rakovinové bunky v ľudskom tele zatiaľ nie je dostatočne preskúmaný. No ukazuje sa, že citrón a extrakty z neho aj z jeho šupky môžu mať skutočne protirakovinové účinky.

Potláča chuť do jedla

Sladké stimuluje chuť na ďalšie jedlo, naopak kyslé ju dokáže potlačiť. Preto ak je vašim cieľom redukovať váhu, určite sa nevyhýbajte citrónu. Dokáže veľmi efektívne potlačiť chuť do jedla. A to na naozaj prírodnej báze. Stačí plátok citróna a svojmu telu dodáte zdraviu prospešné zlúčeniny a prejde vás aj chuť ďalej maškrtiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #cholesterol #vláknina #železo #citrusy #srdcovocievny systém #citróny

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...