Labužnícke leto: Tieto recepty zvládne každý

magazín Varecha | 01.09.2021 11:00
losos, varecha, magazín varecha, letné jedlá, Foto:
Losos na sladko-kyslej ázijskej cibuli.
K letu patria ľahko stráviteľné jedlá, ale jesť ich neznamená jesť asketicky. Práve naopak, ryby, zelenina či ľahké dezerty sa dajú pripraviť tak, že si na nich pochutia aj nároční gurmáni a labužníci. Uvariť a upiecť ich nie je nijaká veda, podľa týchto receptov to zvládnu všetci nadšenci kuchárskeho umenia.

Losos na sladko-kyslej ázijskej cibuli

Na 4 porcie potrebujeme:

600 g čerstvého lososa (fileta) bez kože, olivový olej, 4 strúčiky cesnaku, 5 väčších červených cibúľ, 100 g trstinového cukru alebo podľa chuti, 60–80 ml sójovej omáčky + voda, rybia omáčka podľa chuti (asi 2 PL), 2 jarné cibuľky, 2 čerstvé dlhé čili papričky, čerstvý koriander, šťava z 2 limetiek

Postup:

1. Filetu z lososa rozkrájame na väčšie kúsky (štvorce s rozmermi 5×5 cm) a sprudka opečieme na rozpálenej panvici s troškou olivového oleja. Opekáme len veľmi krátko, asi 1 minútu. Cesnak očistíme a nakrájame nadrobno, červenú cibuľu na rezance.

2. Lososa vyberieme (vo vnútri musí byť ružový) na veľkú misu. Do výpeku dáme cibuľu a cesnak a asi 1 minútu restujeme. Pridáme trstinový cukor a cibuľu necháme pustiť šťavu. Pridáme sójovú omáčku, rybiu omáčku a necháme variť, kým nezískame hustú sirupovitú konzistenciu. Hotovú omáčku dochutíme limetovou šťavou, ktorá stiahne sladkosť a pridá sviežosť.

3. Na rezančeky nakrájame aj jarnú cibuľku, čili papričky a natrháme koriander. Lososa vložíme do omáčky, prehrejeme, aby sa ňou obalil, prípadne ešte pokvapkáme limetovou šťavou. Servírujeme preliate omáčkou, posypeme cibuľkou, čili papričkami a natrhaným koriandrom.

Šaláty, la marine BA, varecha, magazín Varecha, Čítajte aj Lahôdkové šaláty môžu byť ľahkým hlavným jedlom

Bazalkové tiramisu s rebarborou

Na 4–5 porcií potrebujeme:

2 hrste čerstvej bazalky, 500 ml sladkej smotany (33 %), 4 PL trstinového cukru, 300 g mascarpone, 250 ml silnej kávy, 3 PL kávového alebo mandľového likéru, 220 g dlhých piškót, 2 stonky rebarbory, 120 g jahôd, sladké víno podľa chuti, čokoláda na strúhanie

Postup:

1. Rebarboru očistíme, nakrájame na kúsky, vložíme do hrnca, posypeme cukrom, podlejeme troškou vína a krátko podusíme. Necháme vychladnúť. Bazalku s troškou smotany a cukrom rozmixujeme. Zvyšok smotany vyšľaháme na hustú šľahačku a vmiešame bazalkový krém. Po malých častiach vmiešame mascarpone.

2. Kávu ochutíme likérom a namáčame do nej piškóty, ktorými vystelieme dno misiek. Na piškóty navrstvíme bazalkový krém, dáme ďalšiu vrstvu piškót a zvyšok krému.

3. Navrch dáme nakrájané jahody, vychladnutú rebarboru a nastrúhanú čokoládu. Aspoň 90 minút necháme chladiť v chladničke.

Recepty pripravil Vojto Artz, prezident Zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár METRO.

Video
Vyskúšajte recept na šalát so špargľou, ktorý vás prekvapí svojou jednoduchosťou a chuťou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ