Letný šalát s pečenou zeleninou, bryndzou a čerešňami
Na 4 porcie potrebujeme:
100 g baby špenátu, 1 šalát lollo rosso, 100 g rukoly, 100 g šalátu red chard, 200 g šalátu bull blood alebo býčia krv, 200 g čerešní, 300 g bryndze, 200 g žltej mrkvy, 200 g „obyčajnej“ mrkvy, 140 g cvikly, trochu olivového oleja
Dresing: 200 ml citrónovej šťavy, 100 ml pomarančovej šťavy, 400 ml olivového oleja, 150 g medu, 3 g soli, 1 g mletého čierneho korenia
Postup:
1. Šaláty očistíme, umyjeme, necháme odtiecť a natrháme na kúsky. Zeleninu, teda obidva druhy mrkvy a cviklu, očistíme a nakrájame na kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pečieme v rúre na plechu s papierom na pečenie 17 minút pri 185 stupňoch. Necháme vychladiť. Zmiešame s listovými šalátmi.
2. Urobíme dresing: všetky suroviny dáme do nádoby a dobre šľaháme metličkou, aby sa olej spojil s tekutinami. Nalejeme na šalát a premiešame.
3. Na záver ozdobíme kúskami bryndze a vykôstkovanými čerešňami.

Teplý grilovaný šalát s batatmi, so syrom feta a s petržlenovou vňaťou
Na 4 porcie potrebujeme:
300 g batatov, 300 g baby zemiakov, 200 g šampiňónov, 200 g červenej papriky, 150 g žltej papriky, 150 g cukety, 100 g húb shimeji, 250 g syra feta, 100 ml olivového oleja, 5 g soli, 100 g petržlenovej vňate
Postup:
1. Bataty a zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka, každé osobitne. Po uvarení vychladíme a nakrájame na kúsky asi 3 × 3 cm. Ostatnú zeleninu a huby očistíme a nakrájame tiež na rovnako veľké kúsky.
2. Do jednej panvice dáme opekať bataty a baby zemiaky a do druhej ostatné suroviny. Všetko opečieme dozlatista. Na záver osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno.
3. Takto pripravenú zmes naložíme na tanier a navrch šalátu rozmrvíme syr feta. Vareškov tip: Huby shimeji patria do skupiny húb pôvodom z východnej Ázie. Majú dlhé hlúbiky a drobné guľovité klobúky. Huby shimeji sú známe svojou jemnou chuťou a príjemnou textúrou. Po uvarení získajú jemnú orieškovú a ľahko sladkú chuť.
Recepty pripravil Marek Bielčík, šéfkuchár reštaurácie Brasserie la Marine v Bratislave.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Sezónny špargľový šalát na Varecha.sk