Lahôdkové šaláty môžu byť ľahkým hlavným jedlom

Keď sa povie šalát, tak si mnohí predstavia prílohu k jedlu. Pár listov s dresingom, v najlepšom prípade nakrájané paradajky, cibuľu a papriku. Šalát má však oveľa väčší potenciál: môže byť ľahkým hlavným jedlom a vyslovenou lahôdkou. Prinášame zopár tipov, ako na to.

27.08.2021 15:00
Šaláty, la marine BA, varecha, magazín Varecha, Foto:
Letný šalát s pečenou zeleninou, bryndzou a čerešňami.

Letný šalát s pečenou zeleninou, bryndzou a čerešňami

Na 4 porcie potrebujeme:

100 g baby špenátu, 1 šalát lollo rosso, 100 g rukoly, 100 g šalátu red chard, 200 g šalátu bull blood alebo býčia krv, 200 g čerešní, 300 g bryndze, 200 g žltej mrkvy, 200 g „obyčajnej“ mrkvy, 140 g cvikly, trochu olivového oleja

Dresing: 200 ml citrónovej šťavy, 100 ml pomarančovej šťavy, 400 ml olivového oleja, 150 g medu, 3 g soli, 1 g mletého čierneho korenia

Postup:

1. Šaláty očistíme, umyjeme, necháme odtiecť a natrháme na kúsky. Zeleninu, teda obidva druhy mrkvy a cviklu, očistíme a nakrájame na kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pečieme v rúre na plechu s papierom na pečenie 17 minút pri 185 stupňoch. Necháme vychladiť. Zmiešame s listovými šalátmi.

2. Urobíme dresing: všetky suroviny dáme do nádoby a dobre šľaháme metličkou, aby sa olej spojil s tekutinami. Nalejeme na šalát a premiešame.

3. Na záver ozdobíme kúskami bryndze a vykôstkovanými čerešňami.

Varecha, dezerty, Kogo - caffé ristorante, magazín varecha, panna cotta, Čítajte aj Sladké osvieženie: panna cotta či tiramisu

Teplý grilovaný šalát s batatmi, so syrom feta a s petržlenovou­ vňaťou

Na 4 porcie potrebujeme:

300 g batatov, 300 g baby zemiakov, 200 g šampiňónov, 200 g červenej papriky, 150 g žltej papriky, 150 g cukety, 100 g húb shimeji, 250 g syra feta, 100 ml olivového oleja, 5 g soli, 100 g petržlenovej vňate

Postup:

1. Bataty a zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka, každé osobitne. Po uvarení vychladíme a nakrájame na kúsky asi 3 × 3 cm. Ostatnú zeleninu a huby očistíme a nakrájame tiež na rovnako veľké kúsky.

2. Do jednej panvice dáme opekať bataty a baby zemiaky a do druhej ostatné suroviny. Všetko opečieme dozlatista. Na záver osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno.

3. Takto pripravenú zmes naložíme na tanier a navrch šalátu rozmrvíme syr feta. Vareškov tip: Huby shimeji patria do skupiny húb pôvodom z východnej Ázie. Majú dlhé hlúbiky a drobné guľovité klobúky. Huby shimeji sú známe svojou jemnou chuťou a príjemnou textúrou. Po uvarení získajú jemnú orieškovú a ľahko sladkú chuť.

Recepty pripravil Marek Bielčík, šéfkuchár reštaurácie Brasserie la Marine v Bratislave.

Vyskúšajte recept na šalát so špargľou, ktorý vás prekvapí svojou jednoduchosťou a chuťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Varecha.sk #TV Varecha #šaláty #pečená zelenina #magazín Varecha #feta syr #bryndza #bataty
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy

+ Dnes zabudnite na tučné potraviny, mohlo by vám prísť nevoľno.
Myslite na peniaze, ktoré zarábate, naučíte sa s...

+ Začnite jedávať pravidelnejšie, podarí sa vám tak zhodiť pár kilogramov.
Sústreďte sa na svoje vzdelanie, prácu...