Beháte či bicyklujete? Malé porovnanie - spálené kalórie, benefit pre srdce

Pravda | 01.07.2021 09:00
beh, žena, tréning, bežec, bežkyňa Foto:
Kedy chodíte behať vy?
Ktorému zo spomínaných športov dávate prednosť? Poznáte ich výhody?

Spálené kalórie

Behaním aj bicyklovaním spálite zhruba rovnaké množstvo kalórií. Tak, ako pri každom inom tréningu, presný počet spálených kalórií závisí od dĺžky a intenzity športovania. Aby ste si napríklad beh urobili náročnejším, môžete behať do kopca alebo zaradiť šprinty. To však ide aj pri cyklistike – ak jazdíte striedavo niekoľko minút naplno a potom tempo zmiernite – ide o intervalový tréning, takisto terén robí svoje.

Hmotnosť 60 kg

  • Beh – Ak je vaša rýchlosť 12 km/h – spálite za hodinu 700 kcal
  • Bicyklovanie – Ak je vaša rýchlosť 20 km/h – spálite za hodinu 640 kcal

Brušný tuk

Na boj s podkožnými zásobami tuku existujú isté pravidlá a tie sa netýkajú len tréningu, ale aj stravy – pokiaľ ale z jedla prijímate viac kalórií ako ich dokážete spáliť, tuk miznúť nebude. Takže úprava stravy je potrebná v každom prípade. Štúdie tiež preukázali, že intervalový tréning podporuje odbúravanie tukov. Striedajte preto pri behu aj pri cyklistike intenzívne a menej intenzívne tempo a týmto spôsobom na tukové bunky zaútočíte s väčším zacielením.

Prospech pre srdce

Beh a bicyklovanie, ako každá iná aeróbna činnosť, kedy sa pri spaľovaní sacharidov a tukov využíva kyslík, chráni srdce a cievny systém. Kardio-aktivity znižujú riziko vzniku srdcových chorôb, mŕtvice alebo cukrovky, ale tiež znižujú krvný tlak. Odborníci z „Harvard Medical School“ však predpokladajú, že v priamom porovnaní má beh pred cyklistikou istú výhodu, pretože srdce pri ňom pracuje o čosi viac ako pri bicyklovaní.

Behanie - ráno - východ slnka - cesta - bežecké topánky Čítajte viac Beháte? Tento zoznam najobľúbenejších skladieb pre beh vás zaujme

Rast svalov

Ani jeden z týchto dvoch športov nie je vhodný na viditeľné budovanie svalovej hmoty. Cyklistika aj beh posilňujú vytrvalosť a tiež posilňujú svaly nôh, ale tieto výsledky nemožno porovnávať s výsledkami klasického silového tréningu. Vytrvalostné športy navyše spaľujú viac kalórií a tak sa môže stať, že pri nesprávnom stravovaní vaše telo pri týchto aktivitách „zaútočí“ aj na svalovú hmotu, riskujete, že telo odbúra svaly, keďže pre aktivitu potrebuje dostatok energie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ