Chorvátsko je najvyhľadávanejšie

Až 51 miliónov prenocovaní od takmer 10 miliónov registrovaných turistov, ktorí v roku 2005 navštívili letoviská prímorského pobrežia v Chorvátsku, je stabilná základňa pre pokračovanie trendu zvyšovania návštevnosti aj v nasledujúcich sezónach.

21.04.2006 17:11
debata

 Medzi turistami bolo 185 000 Slovákov, ktorí realizovali 1,2 milióna prenocovaní. Až 80 % touroperátorov v SR ponúka pobyty v Chorvátsku a podľa rezervácií cestovných kancelárií táto destinácia zostáva jednotkou aj pre tohtoročnú sezónu.

Potvrdené rezervácie od touroperátorov zahraničných trhov a plánované priame investície do infraštruktúry odvetvia turistiky nasvedčujú, že očakávania Chorvátskeho turistického združenia (CHTZ) pre rok 2006 – medziročný rast obratu o 2 % a príjmov z turistických zájazdov o 3 až 5 %, sú reálne. „Navyše časopis National Geographic Adventure vyhlásil Chorvátsko za najvyhľadávanejšiu destináciu sveta pre rok 2006,“ uviedol zástupca záhrebského CHTZ Milo Sršen na stretnutí s novinármi v Bratislave.

K zvýšenému záujmu o Chorvátsko ako turisticky príťažlivej destinácie má prispieť obnova a ochrana kultúrneho a turistického potenciálu, nová identita cestovného ruchu (CR) ako krajiny Stredomoria a vysoká kvalita poskytovaných služieb.

Bezproblémové dopravné komunikácie, sieť moderných hotelov a reštaurácií, turistami vyhľadávané kempingy (786), registrované potápačské kluby (160), zdravotná turistika, rybolov, wellness a pripravené ďalšie voľnočasové aktivity – to je iba časť ponuky, ktorá je pripravená pre rekreantov pri mori v nadchádzajúcej letnej sezóne.

Sršen konštatoval, že plánované priame investície do infraštruktúry, zveľaďovania letovísk a príbuzných aktivít v prospech rozvoja turistického odvetvia sa v roku 2006 pohybujú vo výške 800 miliónov EUR, v prepočte 29,8 miliardy SKK. Rad hotelov s 3 hviezdičkami sa zrekonštruuje na objekty so 4 hviezdičkami. Najväčšia investícia (100 mil. EUR), rozložená na roky 2005 až 2008, smeruje do hotelového komplexu Skiper Sandrija vo väzbe na reťazec Kempinski. Pokračuje budovanie diaľnic, výstavba úseku Split – Ploce (97 km) má byť ukončená do roku 2008.

Chorvátska vláda si stanovila strategický cieľ – do roku 2010 má krajinu navštíviť 11 miliónov zahraničných turistov (66 mil. nocľahov), čo by predstavovalo 2,5 zahraničných turistov na hlavu (15 000 ubytovaných turistov/hlavu). V praxi sa to premietne do zvýšenia príjmov do štátneho rozpočtu, ktorých objem z CR má v roku 2010 tvoriť 10,6 miliardy EUR.

Veľvyslankyňa Chorvátskej republiky v SR Andrea Gustović-Ercegovac podčiarkla, že CR je najdôležitejšie odvetvie chorvátskej ekonomiky. Zodpovedajú tomu aj cielené investície do cestnej infraštruktúry a prechod aktivít do novej kvality. Pripomenula, že už začiatkom 60. rokov dostala stavba jadranskej magistrály finančnú injekciu od americkej vlády. Na ňu nadviazalo budovanie ďalších dopravných ciest, avšak v ostatných rokoch sa v Chorvátsku hovorí o skoku v rozvoji dopravných ciest. Dôkazom je dnes rýchle a bezpečné spojenie po diaľnici do Chorvátska z celej Európy.

Na adresu aktuálneho typu dovolenky uviedla, že pracovne vyťažení ľudia už upúšťajú od 3– až 4-týždňovej dovolenky. Doprajú si však dovolenku kratšiu, teda niekoľkokrát ročne. Zahraničným turistom, vrátane Slovákom, sa tým otvárajú víkendové pobyty a nové formy trávenia voľného času.
 (1 EUR = 37,232 SKK)

debata chyba