Proti lovu tuleňov sú celebrity

ExBeatle Paul McCartney (63), ktorý nedávno v spoločnosti manželky Heather Millsovej (38) prezentoval svoju ochranársku angažovanosť v snahe dosiahnuť zákaz poľovačiek na tuleňov, našiel v Kanade iba málo pochopenia.

27.03.2006 09:28
debata

Aj keď sa umelcovi podarilo upozorniť na problém aj ďaleko za hranicami Kanady, v samotnej krajine vyvolali jeho kroky a výroky o hanbe, ktorou je poľovačka na tuleňov, skôr kritické reakcie.

Konzervatívny minister rybárstva a oceánu Loyola Hearn iba krútil hlavou nad McCartneyho „naivitou. Každoročne to isté. Začalo to s Brigitte Bardotovou. Osobne by som pánovi McCartneymu odporučil, aby si ozrejmil význam lovu na tuleňov pre lokálnu ekonomiku,“ konštatoval.

Trochu osobitú príchuť malo aj vyhlásenie hovorcu jeho rezortu, ktorý hosťovi pripomenul, že dotyk tuleňov je v Kanade trestný, pretože môže viesť k rušeniu pohody zvierat. To, že niektoré z nich už zakrátko prídu o život, je podľa jeho názoru celkom inou otázkou, veď poľovníci disponujú príslušnou licenciou.

Šéf regionálnej vlády Danny Williams poznamenal, že lovci tuleňov nechcú nič iného ako sa trochu najesť a obliecť svoje deti.

Posmešné hlasy na adresu Paula McCartneyho sa objavili na stránkach kanadskej tlače. Tak napríklad Winnipeg Sun napísal, že Paul McCartney by si mal dať pozor, aby sa tenký ľad po váhou jeho ega neprelomil.

Už v novembri 2005 adresovali Paul McCartney s manželkou list vtedajšiemu kanadskému premiérovi Paulovi Martinovi. Varovali v ňom pred mediálnou kampaňou v prípade, že Kanada nezakáže lov tuleňov. Súčasná prax je „neopodstatnená, prekonaná a skutočne odporná“, napísali vtedy celebrity predsedovi kanadskej vlády.

Úrady zvýšili vlani poľovnícku kvótu v prípade tuleňov na takmer 320.000 exemplárov a rozhodnutie zdôvodnili početným stavom tulenej populácie, ktorý sa od roku 2004 pohybuje okolo 5,9 milióna kusov.

Proti lovu tuleňov sa v minulosti vyslovilo množstvo ochranárov i slávne osobnosti, medzi ktorými popri Brigitte Bardotovej nechýbali ani jej mladšie kolegyne Juliette Binocheová a Kim Basingerová.

Poľovnícka sezóna začína v regióne zvyčajne v polovici, respektíve na konci  marca a trvá asi mesiac. Návšteva exBeatla v oblasti preto neprekvapila.

"Dúfame, že premiér Stephen Harper bude konať rýchlo a rozhodne, aby navždy ukončil masakrovanie bezbranných tuleních mláďa, nechal sa počuť Paul McCartney.

Ochranári z Greenpeace považujú poľovačku na tuleňov na východe Kanady za najväčšie masové zabíjanie morských cicavcov v celosvetovej relácii. V uplynulých troch rokoch tu takto prišlo o život viac ako milión zvierat.
 

Už pred 150 rokmi sa svetoznámy nemecký zoológ Alfred Brehm pohoršoval nad nemilostným lovom tuleňov, v ktorom sa podľa jeho slov spájajú krutosť a necitlivosť.

debata chyba