V minulosti sa verilo, že baza čierna (Sambucus nigra) má schopnosť odháňať zlých duchov a ochrániť dom pred bleskom. Preto ju často sadili v blízkosti domov, stajní alebo studní. Kto bez dovolenia vyrúbal bazový krík, mohol si vraj privolať nešťastie. Dnes vieme, že baza skrýva najmä bohatstvo liečivých látok a vitamínov.

Táto nenápadná rastlina s typickými bielymi kvetmi a čiernymi bobuľami bola odpradávna súčasťou ľudového liečiteľstva. V starovekom Ríme ju používali na zníženie horúčky a podporu vykašliavania. Naši predkovia poznali jej schopnosť „vypotiť chorobu“, a preto si z nej pripravovali liečivé čaje, obklady aj sirupy. Niet divu, že baza má svoje pevné miesto v tradičnej slovenskej aj stredoeurópskej kultúre.
Zaujímavosťou je, že kvety bazy boli v minulosti tak cenené, že sa z nich vyrábali aj „bazové vína“, ktoré sa podávali na šľachtických dvoroch ako liečivý aperitív. V dnešnej dobe sa baza opäť vracia do našich domácností – či už vo forme chutného sirupu, čaju alebo netradičnej kulinárskej pochúťky.

Najdôležitejšie informácie o baze
Vitamíny a látky:
Kvety: obsahujú silice, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny a vitamín C.
Listy: živica, glykozidy (sambunigrin, sambucin), vápnik a vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12).
Zrelé plody: bohaté na vitamín A a C, organické kyseliny, cukry.
Hlavné benefity:
- Stimuluje potenie – pomáha znižovať horúčku.
- Uvoľňuje dýchacie cesty – vhodná pri prechladnutí a chrípke.
- Plody tlmia bolesti nervového pôvodu a bolesti chrbta.
- Podporuje imunitný systém a má mierne močopudné účinky.
- Antioxidačné vlastnosti – chráni bunky pred poškodením.

Riziká a upozornenia:
- Nevhodná pre tehotné ženy, malé deti a ľudí s autoimunitnými ochoreniami.
- Neodporúča sa pri užívaní močopudných liekov.
- Nezrelé plody a surové časti rastliny môžu byť toxické – pred konzumáciou ich treba vždy tepelne spracovať!
Čo ste o baze určite nevedeli
Baza čierna má svoj vlastný medzinárodný deň – 15. júna, známy ako „Elderflower Cordial Day“, kedy sa vo viacerých krajinách oslavuje jej prínos pre zdravie a gastronómiu. Okrem toho sa extrakt z bazy využíva aj v kozmetickom priemysle – najmä v produktoch proti starnutiu pleti, vďaka svojim antioxidačným účinkom.
Recept na netradičnú pochúťku: Vysmážaná baza (typická rakúska pochúťka)
Ingrediencie:
- 10–12 súkvetí čerstvej bazy čiernej
- 150 g hladkej múky
- 1 vajce
- 200 ml mlieka alebo minerálky
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
- olej na vyprážanie
Postup:
Súkvetia bazy dôkladne prepláchnite pod studenou vodou a nechajte odkvapkať. V mise zmiešajte múku, vajce, mlieko (alebo perlivú vodu) a štipku soli, aby ste vytvorili hladké, stredne husté cestíčko. Na panvici zohrejte väčšie množstvo oleja. Každé súkvetie chyťte za stopku, namočte do cestíčka a opatrne vložte do rozpáleného oleja. Vyprážajte z oboch strán dozlatista (asi 2–3 minúty z každej strany). Nechajte odkvapkať na papierovej utierke a posypte práškovým cukrom. Podávajte teplé ako dezert – samotné alebo s ovocným džemom. Vo Viedni sa často podáva aj s jablkovým kompótom.