Jarný poklad, ktorý rastie na dosah
Máj je ideálnym mesiacom, keď sa môžete vydať na zber mladých lístkov žihľavy. Nájdete ich v záhradách, na lúkach aj pri cestách. Mladé výhonky sú nabité cennými živinami, ktoré prospievajú nielen vám, ale aj pôde vo vašej záhradke. Miesto toho, aby ste ich vyhadzovali ako škodlivú burinu, skúste ich zužitkovať pre svoje zdravie a krásu.
Žihľava ako prírodný elixír
Žihľava obsahuje množstvo dôležitých minerálov a vitamínov, ktoré ženské telo doslova potrebuje. Nájdete v nej železo, horčík, fosfor, vápnik, draslík, vitamíny A, B, C a K, ale aj kyselinu kremičitú, ktorá posilňuje nechty, vlasy a cievy. Jej močopudné účinky pomáhajú zbaviť telo toxínov a antioxidanty spolu s aminokyselinami zvyšujú imunitu a podporujú metabolizmus.
Úľava pri menštruačných ťažkostiach
Ak vás pred menštruáciou trápia bolesti, podráždenosť alebo únava, žihľava môže byť skvelým riešením. Pomáha zmierniť nepríjemné prejavy PMS, podporuje rovnováhu hormónov a reguluje nepravidelný cyklus. Taktiež môže byť nápomocná pri problémoch s vaječníkmi, takže pravidelné pitie žihľavového čaju sa oplatí zaradiť do vašej rutiny.

Krásna pokožka a zdravé vlasy na dosah
Žihľava má úžasné účinky aj na vašu krásu. Látky v nej obsiahnuté podporujú hojenie drobných rán, pomáhajú v boji proti akné a zmierňujú problémy s mastnou pleťou. Vlasy oživia, dodajú im lesk a spevnia ich korienky. Žihľavová kúra môže dokonca výrazne obmedziť vypadávanie vlasov a zredukovať tvorbu lupín.
Ako žihľavu správne spracovať?
Aby ste si mohli účinky žihľavy vychutnávať po celý rok, je dobré si ju správne usušiť. Po zbere odstráňte hrubé stonky a listy rozložte na tienisté, dobre vetrané miesto. Ak použijete sušičku, nastavte teplotu maximálne na 40 °C, aby ste zachovali všetky prospešné látky. Správne usušené lístky šuštia a ľahko sa lámu.
Liečivý čaj a zdravé dobroty
Najjednoduchším spôsobom, ako žihľavu využiť, je pripraviť si z nej čaj. Stačí zaliať niekoľko listov horúcou vodou a nechať ich lúhovať 15 až 20 minút. Čaj pite dvakrát denne po dobu maximálne troch týždňov. Okrem čaju môžete žihľavu zaradiť aj do kuchyne. Sskvele sa hodí do polievok, pest, smoothie či do zeleninových šalátov.
Nezabúdajte na žihľavové semienka
Kým väčšina ľudí pozná najmä listy, menej známe, no rovnako cenné, sú aj semienka žihľavy. Zbierajú sa koncom leta a obsahujú bohatú dávku vitamínov a minerálov. Môžete ich pridať do jogurtu, smoothie, šalátov či nátierok a tak ešte viac podporiť svoje zdravie a vitalitu.