No podľa najnovšieho prieskumu sa ukazuje, že mladí Nemci jej dávajú čoraz častejšie košom. Až 42 % respondentov priznalo, že špargľu nemajú radi – čo je výrazný nárast oproti minulým rokom. Napriek tomuto klesajúcemu trendu by však bolo škoda túto zelenú (alebo bielu) dámu vyradiť z jedálnička. Prečo?
Superpotravina v prestrojení
Špargľa je nízkokalorická zelenina plná vitamínov a antioxidantov. Obsahuje vitamíny A, C, E, K a skupiny B, pričom vitamín B9 (kyselina listová) je obzvlášť dôležitý pre ženy v plodnom veku. Okrem toho je bohatá na vlákninu, čo podporuje trávenie, a prirodzene odvodňuje – čo mnohí ocenia najmä pred letnou sezónou.

Zápach, ktorý sa nedá ignorovať
Ale buďme úprimní – špargľa nie je len o benefitoch. Už po niekoľkých hodinách od konzumácie sa môže objaviť… áno, nepríjemný zápach moču. Môže za to zlúčenina zvaná asparagusic acid, ktorá sa v tele rozkladá na prchavé látky. Zaujímavosťou je, že nie každý zápach cíti – vedci tvrdia, že ide o geneticky podmienenú schopnosť. Ak však dokážete prekonať odpor voči tejto špecifickej aróme, opäť sú to početné benefity, ktoré prevážia v prínosoch vášmu telu.
Keď tradícia chutí inak
V Nemecku je biela špargľa podávaná so zemiakmi a smotanovou omáčkou takmer národným pokladom. Ročne skonzumuje priemerný Nemec približne 1,2 kg tejto pochúťky. Špargľová sezóna trvá zvyčajne len 12 týždňov – od apríla do konca júna, čo ešte viac zvyšuje jej výnimočnosť.

No napriek tomu všetkému je vidieť, že mladšia generácia siaha po inom. Možno je to otázka chutí, možno chýbajúca znalosť o benefitoch, alebo jednoducho – špargľa nie je „instagramovateľná“ tak ako avokádo.
Dajte jej šancu po svojom
Ak ste doteraz špargľu obchádzali oblúkom, skúste ju pripraviť inak. Na panvici s olivovým olejom, cesnakom a štipkou parmezánu, grilovanú ako prílohu alebo zmixovanú do krémovej polievky. Nemusí byť len vo verzii „nemecká klasika so smotanou“.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ako uvariť bielu a zelenú špargľu na Varecha.sk