Zápach moču, superpotravina aj jarný detox: Takáto je pravda o špargli, ktorú by ste mali poznať

Sezónne zelené zlato – špargľa – si dlhé roky držala svoje čestné miesto v kuchyniach po celej Európe, obzvlášť v Nemecku, kde sa stala kulinárskou ikonou jari.

14.05.2025 19:29
špargľa, zelenina, výživa Foto:
Špargľová sezóna zvyčajne trvá približne 12 týždňov počas neskorej jari.
debata (1)

No podľa najnovšieho prieskumu sa ukazuje, že mladí Nemci jej dávajú čoraz častejšie košom. Až 42 % respondentov priznalo, že špargľu nemajú radi – čo je výrazný nárast oproti minulým rokom. Napriek tomuto klesajúcemu trendu by však bolo škoda túto zelenú (alebo bielu) dámu vyradiť z jedálnička. Prečo?

Superpotravina v prestrojení

Špargľa je nízkokalorická zelenina plná vitamínov a antioxidantov. Obsahuje vitamíny A, C, E, K a skupiny B, pričom vitamín B9 (kyselina listová) je obzvlášť dôležitý pre ženy v plodnom veku. Okrem toho je bohatá na vlákninu, čo podporuje trávenie, a prirodzene odvodňuje – čo mnohí ocenia najmä pred letnou sezónou.

285442557 Čítajte viac Pre nadváhu som nemohol robiť toľko vecí, priznal syn slávneho Arnieho. Dnes? Kilá a táto podoba sú preč. Prezradil, čo mu naozaj pomohlo

Zápach, ktorý sa nedá ignorovať

Ale buďme úprimní – špargľa nie je len o benefitoch. Už po niekoľkých hodinách od konzumácie sa môže objaviť… áno, nepríjemný zápach moču. Môže za to zlúčenina zvaná asparagusic acid, ktorá sa v tele rozkladá na prchavé látky. Zaujímavosťou je, že nie každý zápach cíti – vedci tvrdia, že ide o geneticky podmienenú schopnosť. Ak však dokážete prekonať odpor voči tejto špecifickej aróme, opäť sú to početné benefity, ktoré prevážia v prínosoch vášmu telu.

Keď tradícia chutí inak

V Nemecku je biela špargľa podávaná so zemiakmi a smotanovou omáčkou takmer národným pokladom. Ročne skonzumuje priemerný Nemec približne 1,2 kg tejto pochúťky. Špargľová sezóna trvá zvyčajne len 12 týždňov – od apríla do konca júna, čo ešte viac zvyšuje jej výnimočnosť.

reďkovka, zelenina, vitamíny Čítajte viac Čas reďkovky je tu. Ako ju maximálne využiť vo svoj prospech?

No napriek tomu všetkému je vidieť, že mladšia generácia siaha po inom. Možno je to otázka chutí, možno chýbajúca znalosť o benefitoch, alebo jednoducho – špargľa nie je „instagramovateľná“ tak ako avokádo.

Dajte jej šancu po svojom

Ak ste doteraz špargľu obchádzali oblúkom, skúste ju pripraviť inak. Na panvici s olivovým olejom, cesnakom a štipkou parmezánu, grilovanú ako prílohu alebo zmixovanú do krémovej polievky. Nemusí byť len vo verzii „nemecká klasika so smotanou“.

Video
Stonky bielej či zelenej špargle sú veľmi chutné aj zdravé. Je dobré variť ich v správne ochutenej vode a my vieme ako na to.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Nemecko #Telo #popularita #špargľa

+ Vaše zdravie je na tom výborne, pokračujte vo všetkom ako doteraz.
V práci nastanú menšie zmeny a môže prísť aj...

+ Získať si dôveru u nových ľudí nie je jednoduché, ale snažte sa ju vždy získať.
Chopte sa všetkého, čo vám príde...