Svieža jar na tanieri: Poznáte dôvody, prečo by ste mali jesť viac pažítky?

Pažítka je jednou z najobľúbenejších jarných byliniek.

28.04.2025 19:03
8 najlepších spôsobov, ako spracovať úrodu pažítky Foto:
Pažítka je veľmi univerzálna a dá sa využiť napríklad pri príprave nátierok, v ktorých dodáva sviežu chuť napríklad tvarohu, syrovým nátierkam alebo maslu.
debata

Svojimi jemnými, dutými lístkami a sviežou cibuľovo-cesnakovou chuťou oživuje množstvo jedál. Pochádza z oblastí Európy a Ázie a je známa už tisíce rokov – zmienky o jej používaní siahajú až do antických čias. V stredoveku bola pažítka cenená nielen v kuchyni, ale aj ako liečivá rastlina v kláštorných záhradách.

Zdravotné benefity pažítky

Pažítka je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá, pretože:

– je bohatá na vitamíny – obsahuje vitamín C, A a K, ktoré podporujú imunitu, zdravie kože a správne zrážanie krvi.
- je zdroj antioxidantov – pomáha bojovať proti voľným radikálom v tele.
- podporuje trávenie – jemne stimuluje tráviace šťavy a podporuje správne trávenie.
- má mierne antibakteriálne účinky – vďaka zlúčeninám síry podobným tým v cesnaku.
- má nízky obsah kalórií – ideálna bylinka pre ľahké a zdravé jedlá.

Špecialistka na jedlo a výživu Silvia Horecká. Čítajte viac Biela múka určite nie je jed. Prežili sme s ňou ako ľudstvo stáročia, hovorí Silvia Horecká. Ľudia hltajú výmysly sociálnych sietí

Použitie pažítky

Pažítka je veľmi univerzálna a dá sa využiť napríklad pri príprave nátierok, v ktorých dodáva sviežu chuť napríklad tvarohu, syrovým nátierkam alebo maslu. Vhodná je tiež do polievok – posypaná na hotovú polievku zvýrazní jej chuť. Využiť ju môžete aj na ozdobu jedál – výborne vyzerá a chutí na omeletách, pečených zemiakoch alebo v sendvičoch. Pažítku môžete použiť aj do šalátov – jemne nasekaná dopĺňa chuť jarnej zeleniny.

Dôležité: pažítku vždy pridávame až na záver varenia, aby sa zachovali jej vitamíny a svieža chuť.

Ktoré bylinky by ste určite mali mať v kuchyni? Odpovedá špecialistka na výživu Silvia Horecká
Video
Zdroj: TV Pravda

Recept: Tvarohová nátierka s pažítkou

Ingrediencie:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 2–3 lyžice kyslej smotany
  • 1 malý zväzok čerstvej pažítky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • (voliteľne: trocha citrónovej šťavy alebo horčice)

Postup:
Tvaroh zmiešajte s kyslou smotanou do hladkej konzistencie. Pažítku nasekajte nadrobno a vmiešajte do nátierky. Dochuťte soľou, korením a podľa chuti pár kvapkami citrónovej šťavy. Podávajte na čerstvom pečive alebo ako dip k zelenine.

Video
Výborné slané palacinky s obľúbenou bryndzou a doplnené pečenou slaninkou určite obstoja ako perfektná večera alebo trebárs aj sobotný obed.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #Telo #benefity #tvaroh #sezónna zelenina #pažítka

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Navštívite služby maséra a nebojte sa...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...