Poriadne štipľavý chren, ktorý vám 'pretiahne' dutiny? Takto uchováte jeho ostrosť. Poznáme aj dôvod, prečo by sme chren mali jesť celý rok

Patrí medzi nenahraditeľnú súčasť sviatočnej tabule počas Veľkej noci. Chren by ste však nemali konzumovať len k údenému mäsu a raz ročne. Má množstvo benefitov.

16.04.2025 15:04
chren, zelenina, silice Foto:
Chren je bohatý na vitamín C, draslík, vápnik, horčík a vlákninu.
debata

Chren obyčajný (Armoracia rusticana) je trváca (viacročná) rastlina z čeľade kapustovitých. Príbuzný je síce s rastlinami ako kapusta, reďkovka, wasabi alebo horčica a to, čo bežne voláme „chren“, je jeho koreň. Ten zvykne byť biely, dužinatý, silno aromatický a pálivý.

Keď sa koreň nastrúha alebo nareže, uvoľňujú sa enzýmy, ktoré premieňajú látky na allylizotiokyanát – ten spôsobuje typickú „štiplavosť“, slzenie očí a pálenie v nose. Chren pochádza z juhovýchodnej Európy a západnej Ázie, no pestuje sa po celom svete už viac ako 3 000 rokov. Používali ho starí Gréci aj Rimania – nie len ako koreninu, ale aj liek. V stredoveku bol obľúbený v ľudovej medicíne ako prírodné antibiotikum.

šalát, zdravá strava, omeleta Čítajte viac Zelenina ako jarný zázrak na veľkonočnom stole: Týchto 5 druhov skúste servírovať, okrem chuti ponúknete hosťom aj zdravie

Možno ste nevedeli, že z chrenu sa dajú konzumovať aj listy. Ak však zostaneme pri koreni, jeho konzumácia prináša telu viacero pozitívnych vplyvov. Chren je totiž bohatý na vitamín C, draslík, vápnik, horčík a vlákninu. Podporuje trávenie, prekrvenie a čistí dutiny – doslova „otvára nos“. Najmä v zimnom a jarnom období pomáha s posilnením imunity.

Ako zaradiť chren do jedálnička (tipy):

  • Chren s vajíčkom a cviklou – klasika na Veľkú noc, ale výborná aj počas roka
  • Chrenová nátierka – zmiešajte nastrúhaný chren s maslom, syrom, kyslou smotanou alebo tvarohom.
  • Príloha k mäsu – najmä k údenému, ale aj grilovaným jedlám.
  • Chrenová omáčka – ku knedli a varenému mäsu.
  • Do šalátov – čerstvo nastrúhaný chren dodá šmrnc zemiakovému či zeleninovému šalátu.
  • Chrenový dip – s jogurtom, medom a citrónom ku grilovanej zelenine.

Uchovanie chrenu tak, aby si zachoval silu (štiplavosť), je trochu alchýmia, ale dá sa to – ak ovládate pár trikov:

1. Skladovanie surového koreňa

Ak máte čerstvý koreň chrenu a chcete si ho ponechať na neskôr, tak ho zabaľte do vlhkej utierky alebo papierového obrúska. Vložte ho do mikroténového vrecka alebo vzduchotesnej nádoby a uložte do chladničky (0–5 °C) – ideálne do šuplíka na zeleninu. Takto vydrží aj 2–3 mesiace.
Pozor: Koreň nesmie vyschnúť, ale ani splesnivieť – vlhkosť udržuj, ale nie príliš.

2. Nastrúhaný chren

Po nastrúhaní chren veľmi rýchlo stráca silu a aromatické látky. Čo s tým? Strúhajte ho až tesne pred použitím. Ak ho chcete skladovať, zalejte ho octom (napr. vínnym alebo jablčným). Pridajte trochu soli a cukru a môžete pridať kvapku oleja, ktorý uzavrie povrch a spomalí oxidáciu. Dajte do sterilizovaného pohára, zavrite a skladujte v chladničke. V octovom náleve vydrží 2–4 týždne, ale časom stále jemne slabne.

Video
Doprajte si mäsovú chuť s vegánskymi náhradami mäsa Goody Foody napríklad podľa receptov z tohto videa.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #jedlo #recept #chren #Veľká noc

+ Na slnku síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo vašej finančnej...

+ Ak nepoužijete opaľovací krém, pripravte sa na následky spôsobené slnkom.
Dnes sa síce poriadne narobíte,...