Fio bankaFio banka

Zelenina ako jarný zázrak na veľkonočnom stole: Týchto 5 druhov skúste servírovať, okrem chuti ponúknete hosťom aj zdravie

Jar je obdobím prebudenia, očisty a nového začiatku — nielen v prírode, ale aj na našich tanieroch.

14.04.2025 11:30
šalát, zdravá strava, omeleta Foto:
Do plnky na veľkonočný slaný koláč, ako prísada do smoothie alebo šalátu či napríklad na omeletu - tak sa dá použiť špenát.
debata

Po zime, keď často prevláda ťažšia a výdatnejšia strava, prichádza ideálny čas osviežiť jedálniček ľahkými, výživnými a sezónnymi surovinami. Zelenina hrá v tomto období kľúčovú úlohu: je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a zároveň podporuje prirodzenú detoxikáciu tela.

Počas Veľkej noci však mnohí z nás siahnu po tradičných, no často mastnejších a kalorickejších jedlách — údeninách, vajíčkach s majonézou či koláčoch. Hoci k sviatkom patria, dôležité je nezabúdať na vyváženosť. Práve zaradením čerstvej a chutnej zeleniny do veľkonočného menu môžeme ľahko podporiť trávenie, dodať telu potrebné živiny a zároveň si dopriať sviatky plné chuti bez výčitiek.

Šunka, údené, nárez aj mortadela. 13 receptov na veľkonočné mäsové špeciality, ktoré chutia za studena Čítajte viac Šunka, údené, nárez aj mortadela. 13 receptov na veľkonočné mäsové špeciality, ktoré chutia za studena

Nižšie prinášame 5 druhov zeleniny, ktoré nie sú len mimoriadne zdravé, ale zároveň sa dokonale hodia do veľkonočných receptov a oživia každý sviatočný stôl.

1. Brokolica

Prečo je zdravá: Obsahuje veľa vitamínu C, K, kyselinu listovú a antioxidanty. Má protizápalové účinky a podporuje imunitu.
Ako ju použiť: Na pare s citrónom, v zapekaných jedlách, alebo ako súčasť jarného šalátu. Skúste napríklad studený brokolicový šalát – s jogurtovým dresingom, kukuricou a vajíčkom na tvrdo.

2. Špenát

Prečo je zdravý: Bohatý na železo, vitamín A, C a antioxidanty. Skvelý pre zrak, pokožku a krvotvorbu.
Ako ho použiť: Do plnky na veľkonočný slaný koláč (napr. quiche), ako prísada do smoothie alebo šalátu. Špenát je tiež skvelý ako príloha. Napríklad k pečenému mäsu alebo údenine, jemne podusený s cesnakom a smotanou.

3. Mrkva

Prečo je zdravá: Zdroj betakaroténu (provitamínu A), posilňuje zrak a imunitný systém.
Ako ju použiť: Pečená s medom a tymianom, v polievkach, alebo ako súčasť zeleninových nátierok, ktoré môžete servírovať na veľkonočnej tabuli. Jednou z mimoriadne chutných a zdravých alternatív je mrkvový šalát s jablkom a citrónom – ako predjedlo plné vitamínov.

Oľga Konečná Čítajte viac Babka našla v časopise recept na 'mraky'. Bolo to veľké a vlnité. Túto spomienku na sviatky nosí Oľga Konečná v mysli dodnes

4. Cibuľa (najmä jarná)

Prečo je zdravá: Má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, podporuje trávenie a zdravé srdce.
Ako ju použiť: Do nátierok, na ozdobu vajíčok, alebo na opečený chlieb s bryndzou. Jemná, výživná, vhodná ako ľahší prvý chod na sviatočný obed je aj cibuľová polievka – môžete ju pripraviť na francúzsky spôsob – aj s toastom zapečeným so syrom. Ak ju chcete viac veľkonočnú, vynechajte toast a do silného cibuľového vývaru pridajte napríklad vajíčko.

Reďkovkový šalát.

5. Reďkovka

Prečo je zdravá: Plná vitamínu C a vlákniny, čistí tráviaci trakt a podporuje metabolizmus.
Ako ju použiť: Nakrájaná na šalát, do chlebíkov s vajíčkom, alebo ako súčasť studeného taniera. Aj reďkovake je vhodná ako súčasť chutného šalátu. Skúsiť môžete napríklad reďkovkový šalát s vajíčkom a jogurtom – rýchly, svieži, ideálny k údenému.

Video
Predstavujeme vám ľahkú špenátovú omeletu, ktorú pripravila módna stylistka, blogerka a influencerka Mirka Dobiš.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #jedálniček #Veľká noc

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...