Fio bankaFio banka

Ošiaľ menom medvedí cesnak je tu, ale... Zelené lístky plné vône nie sú vhodné pre každého

Sezóna medvedieho cesnaku začiatkom jari ovládne Slovensko. Jeho intenzívna aróma, lahodná chuť a množstvo zdravotných benefitov z neho robia obľúbenú ingredienciu v kuchyni. Napriek jeho mnohým pozitívnym účinkom, existujú situácie, keď môže viac uškodiť ako pomôcť.

26.03.2025 06:00
Medvedí cesnak si ľahko môžete pomýliť s... Foto:
Aj vy ho zbierate?
debata (1)

Kto by sa mal medvediemu cesnaku vyhnúť?

  • Tehotné a dojčiace ženy

    Hoci medvedí cesnak obsahuje množstvo prospešných látok, môže pôsobiť dráždivo na tráviaci systém. Môže takisto ovplyvniť chuť materského mlieka, čo môže viesť k nechutenstvu u dojčiat.

  • Ľudia s nízkym tlakom

    Medvedí cesnak môže znižovať krvný tlak, čo je síce pre hypertonikov výhoda, ale pre ľudí s prirodzene nízkym tlakom môže spôsobiť závraty, slabosť či mdloby.

Sezóna medvedieho cesnaku je krátka. Takto si ho môžete vychutnávať aj celý rok Čítajte viac Ostré alebo jemné? Už je čas medvedieho cesnaku, namiešajte si pesto. Tu sú recepty
  • Osoby s poruchami zrážanlivosti krvi

    Podobne ako klasický cesnak, aj medvedí cesnak riedi krv. Pre ľudí užívajúcich lieky na riedenie krvi to môže predstavovať riziko zvýšeného krvácania.

Medvedí cesnak si ľahko môžete pomýliť s jedovatou konvalinkou. Ako ich bezpečne rozlíšiť? Čítajte viac Medvedí cesnak si ľahko môžete pomýliť s jedovatou konvalinkou. Ako ich bezpečne rozlíšiť?
  • Ľudia s citlivým trávením

    Medvedí cesnak môže byť pre niektorých ľudí ťažko stráviteľný a spôsobiť nafukovanie, kŕče či hnačku. Ak máte citlivý žalúdok alebo trpíte syndrómom dráždivého čreva, mali by ste ho konzumovať veľmi opatrne.

Pozor na nebezpečné zámeny

Jedným z najväčších rizík medvedieho cesnaku je jeho podobnosť s jedovatými rastlinami, ako sú konvalinka voňavá alebo jesienka obyčajná. Obe obsahujú toxíny, ktoré môžu spôsobiť vážne otravy. Aby ste predišli omylu, vždy zbierajte medvedí cesnak podľa charakteristického cesnakového zápachu a dbajte na tvar listov – konvalinka a jesienka majú odlišné žilkovanie a nevydávajú cesnakovú vôňu.

Video
Ukážeme vám, že variť zdravo a chutne sa dá bez toho, aby ste za sporákom strávili polovicu dňa. Skúste to s nami, je to jednoduché!

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #medvedí cesnak

+ Nezaoberajte sa len svojim vzhľadom, všetko ovplyvňuje práve vnútro.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...