Fio bankaFio banka

Zázrak menom jablko: Stvorený pre krásu aj zdravie, ale čo by ste o ňom mali vedieť? Konzumovať sa má takto a skladovať zase takto!

Jablká patria medzi najobľúbenejšie ovocie, no okrem skvelej chuti ponúkajú aj množstvo zdravotných benefitov.

19.03.2025 10:02
jablko Foto:
Jablká sú ovocie veľmi bohaté na vlákninu - pektín, ktorý má funkciu prebiotika, keďže je v hrubom čreve konzumovaný dobrými črevnými baktériami.
debata

Veľká časť ich výživových látok sa nachádza v šupke a tesne pod ňou. Preto sa odporúča jesť ich neošúpané. Viete, prečo by ste mali zaradiť jablká do svojho jedálnička?

Hlavné zdravotné benefity jabĺk:

Bohaté na vlákninu – Obsahujú pektín, ktorý funguje ako prebiotikum, podporuje trávenie, normalizuje stolicu a pomáha pri hnačkách aj zápche.

Podporujú zdravie srdca – Flavonoidy, ktoré patria medzi silné antioxidanty, môžu znižovať krvný tlak, chrániť steny ciev a pomáhať znižovať hladinu LDL (tzv. zlého) cholesterolu.

Posilňujú imunitný systém – Obsah vitamínu C podporuje obranyschopnosť organizmu.

Podporujú nervový systém – Vitamíny skupiny B majú dôležitú úlohu pri správnej funkcii nervov a červených krviniek.

Dodávajú minerály – Obsahujú horčík, vápnik a draslík, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a svalov.

Vhodné aj pre diabetikov – Hoci obsahujú prírodné cukry (glukózu, sacharózu a fruktózu), fruktóza sa vstrebáva pomalšie a pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Nízky obsah tuku a sodíka – Sú skvelou voľbou pre ľudí sledujúcich svoj príjem tukov a soli.

Ilustračné foto.

Ako správne konzumovať a skladovať jablká?

Neošúpané – Ak je to možné, jedzte jablká aj so šupkou, pretože obsahuje najviac vlákniny a antioxidantov.
Dôkladne umyté – Kupované jablká môžu byť chemicky ošetrené, preto ich pred konzumáciou vždy dobre umyte.
Skladovanie na chladnom mieste – Nevystavujte ich priamemu slnku, pretože v izbovej teplote dozrievajú až osemkrát rýchlejšie.
Oddelene od iného ovocia a zeleniny – Jablká uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie ostatných plodov.

Zaujímavosť na záver

Vedeli ste, že jablká obsahujú až 85 % vody? To znamená, že sú nielen výživné, ale aj skvelým spôsobom, ako sa hydratovať počas dňa.

Ovsená kaša s jablkami a škoricou

Ingrediencie:

  • 1 jablko (nakrájané na kocky)
    • 50 g ovsených vločiek
    • 200 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
    • 1 ČL mletej škorice
    • 1 ČL medu alebo javorového sirupu
    • 1 PL nasekaných orechov (vlašské, mandle)
    • štipka soli

Postup:
V hrnci zohrejte mlieko a pridajte ovsené vločky. Na miernom ohni varte približne 5 minút, kým kaša zhustne. Pridajte nakrájané jablko, škoricu a štipku soli. Premiešajte a varte ešte 2 – 3 minúty. Stiahnite zo sporáku, dochuťte medom a posypte nasekanými orechmi. Podávajte teplé a vychutnajte si výživné raňajky plné vlákniny a antioxidantov!

Video
Tieto vyprážané chrumkavé kôpky sú plné kúskov jabĺčok a obalené vo voňavej zmesi s vanilkovým a škoricovým cukrom.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jablkové smažienky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #krása #zdravie #Telo #vitamín #jablko #hydratácia

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Chýba vám flexibilita, časom vám tento...

+ Nezaoberajte sa len svojim vzhľadom, všetko ovplyvňuje práve vnútro.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto...