Veľká časť ich výživových látok sa nachádza v šupke a tesne pod ňou. Preto sa odporúča jesť ich neošúpané. Viete, prečo by ste mali zaradiť jablká do svojho jedálnička?
Hlavné zdravotné benefity jabĺk:
Bohaté na vlákninu – Obsahujú pektín, ktorý funguje ako prebiotikum, podporuje trávenie, normalizuje stolicu a pomáha pri hnačkách aj zápche.
Podporujú zdravie srdca – Flavonoidy, ktoré patria medzi silné antioxidanty, môžu znižovať krvný tlak, chrániť steny ciev a pomáhať znižovať hladinu LDL (tzv. zlého) cholesterolu.
Posilňujú imunitný systém – Obsah vitamínu C podporuje obranyschopnosť organizmu.
Podporujú nervový systém – Vitamíny skupiny B majú dôležitú úlohu pri správnej funkcii nervov a červených krviniek.
Dodávajú minerály – Obsahujú horčík, vápnik a draslík, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a svalov.
Vhodné aj pre diabetikov – Hoci obsahujú prírodné cukry (glukózu, sacharózu a fruktózu), fruktóza sa vstrebáva pomalšie a pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi.
Nízky obsah tuku a sodíka – Sú skvelou voľbou pre ľudí sledujúcich svoj príjem tukov a soli.

Ako správne konzumovať a skladovať jablká?
Neošúpané – Ak je to možné, jedzte jablká aj so šupkou, pretože obsahuje najviac vlákniny a antioxidantov.
Dôkladne umyté – Kupované jablká môžu byť chemicky ošetrené, preto ich pred konzumáciou vždy dobre umyte.
Skladovanie na chladnom mieste – Nevystavujte ich priamemu slnku, pretože v izbovej teplote dozrievajú až osemkrát rýchlejšie.
Oddelene od iného ovocia a zeleniny – Jablká uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie ostatných plodov.
Zaujímavosť na záver
Vedeli ste, že jablká obsahujú až 85 % vody? To znamená, že sú nielen výživné, ale aj skvelým spôsobom, ako sa hydratovať počas dňa.
Ovsená kaša s jablkami a škoricou
Ingrediencie:
- 1 jablko (nakrájané na kocky)
- 50 g ovsených vločiek
- 200 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL medu alebo javorového sirupu
- 1 PL nasekaných orechov (vlašské, mandle)
- štipka soli
Postup:
V hrnci zohrejte mlieko a pridajte ovsené vločky. Na miernom ohni varte približne 5 minút, kým kaša zhustne. Pridajte nakrájané jablko, škoricu a štipku soli. Premiešajte a varte ešte 2 – 3 minúty. Stiahnite zo sporáku, dochuťte medom a posypte nasekanými orechmi. Podávajte teplé a vychutnajte si výživné raňajky plné vlákniny a antioxidantov!
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jablkové smažienky na Varecha.sk