Fio bankaFio banka

5 potravín, ktoré nechýbajú na žiadnom slovenskom stole počas Vianoc a sú nabité zdravím: A takto ich pripravíte ešte zdravšie

Vianoce na Slovensku sú plné vôní, chutí a tradícií, ktoré sa odrážajú aj v jedle. Typické ingrediencie vianočných pokrmov majú nielen bohatú históriu, ale aj prekvapivé zdravotné benefity.

24.12.2024 10:00
Ikona sviatkov: 7 receptov na vianočnú... Foto:
Kapustnicu skúste variť bez mäsa či klobásy.
debata

Poďme sa pozrieť na päť tradičných surovín, ktoré na štedrovečernom stole nesmú chýbať, a zistíme, ako ich pripraviť zdravšie.

1. Kapusta: Kráľovná zdravia

Kapusta, či už čerstvá alebo kvasená, je bohatá na vitamín C, probiotiká a vlákninu. Kvasená kapusta podporuje zdravie čriev, imunitu a trávenie, čo je obzvlášť užitočné po vianočných hodoch. Na Štedrý deň sa zvykne pripravovať bez mäsa, čo je skvelé a zdravé pre zdravie. Namiesto klasickej smotany skúste takú s nižším obsahom tuku, prípadne si spravte „chudobnú“ s klasickým mliekom.

Zdravší tip: Ak pri varení kapustnice používate mastné mäso či klobásu, skúste ich tento rok vynechať. Namiesto toho pridajte viac zeleniny a trocha olivového oleja.

Med patrí časté sfalšované potraviny.

2. Med: Sladký poklad prírody

Med je tradičnou súčasťou vianočných oblátok a ďalších pokrmov. Obsahuje antioxidanty, má antibakteriálne vlastnosti a môže podporiť imunitný systém. Je to skvelá náhrada bieleho cukru.
Zdravší tip: Používajte med s mierou a pridávajte ho až po varení, aby sa zachovali jeho prospešné látky.

Speváčka Mária Čírová na návšteve redakcie Pravdy. Čítajte viac Či mi po turné nezovšednejú Vianoce? Mária Čírová reagovala spontánne: Takto to vyzerá u nej doma, keď sa vráti z vianočných koncertov

3. Orechy: Sila energie

Vlašské orechy, lieskovce a mandle sú zdrojom zdravých tukov, vitamínu E a minerálov, ako je horčík a zinok. Pomáhajú podporiť zdravie srdca a mozgu, čo sa počas sviatočného zhonu vždy hodí. Zdravší tip: Orechy používajte na sucho opečené alebo ako zá
Ako na cesto pri lineckých koláčoch a pri medovníkoch?
Video
Zdroj: TV Pravda
klad zdravších koláčikov s ovsenými vločkami namiesto bielej múky.

4. Ryby: Symbol hojnosti

Ryby, najmä kapor, sú ikonickým jedlom štedrovečerného stola. Kapor obsahuje bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie srdca a mozgu.
Zdravší tip: Namiesto vyprážania v oleji skúste rybu piecť v rúre alebo variť na pare. Na chrumkavý efekt použite celozrnnú strúhanku.

usmev-28 Čítajte viac Martina Schindlerová: Aj rozvedeným párom sa niekedy podarí, že trávia Vianoce spolu. Ako to bude u nej?

5. Sušené ovocie: Sladkosť bez výčitiek

Sušené slivky, marhule a hrozienka sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré podporujú trávenie a poskytujú prirodzenú dávku energie.
Zdravší tip: Používajte nesladené sušené ovocie a pridávajte ho do koláčov, namiesto cukru či umelých sladidiel.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravie #jedlo #vitamíny #benefity #Vianoce #chuť

+ Dnes je ideálny čas začať s pravidelným pitným režimom.
Posúvajte sa neustále ďalej, aby vás práca aj naďalej...

+ Zdravotné problémy riešte za horúca, na nič nečakajte.
Preberte sa, dnes toho máte ešte veľa pred sebou....