Prvé zmienky o jej využití pochádzajú zo starovekého Egypta, kde sa však nespájala s jedlom. Škoricu využívali totiž na balzamovanie tiel. V Číne bola známa už od 2000 rokov pred naším letopočtom ako súčasť tradičnej medicíny a až neskôr sa stala aj cennou komoditou používanou v kuchyni. V stredoveku ju prinášali obchodníci z Ázie do Európy a stala sa symbolom bohatstva. Vďaka objavom námorných ciest sa neskôr stala dostupnejšou.

Dnes sa už telá nebalzamujú a tradičná medicína je tiež zriedkavejšia v modernom svete, no myslieť si, že škorica sa dá využiť len v gastronómii by bolo naivné. Má totiž pestrejší záber.
1. Kulinárske využitie:
Škorica sa používa v sladkých jedlách, ako sú koláče, dezerty, či varené víno. Je obľúbená aj v slaných pokrmoch, najmä v orientálnych kuchyniach (kari, marocké taginy). Známa je tiež ako korenina, ktorá zlepšuje chuť kávy, čajov a nápojov.
2. Liečebné vlastnosti:
Aj dnes sa dá so škoricou liečiť. Obsahuje antioxidanty a protizápalové látky. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižovať cholesterol a tiež podporuje trávenie a môže zmierňovať nadúvanie či bolesť brucha. Aj preto sa netreba kvalitnej škorice báť a pridávať ju napríklad do ranného jedla, do čaju či do ovsenej kaše.

3. Kozmetika a domácnosť:
Škoricový olej sa používa v parfumoch, krémoch a sviečkach. Keďže škorica má aj antibakteriálne vlastnosti, hodí sa aj ako prírodný čistiaci prostriedok.
Škorica ako prekvapivý pomocník
Odpudzovanie hmyzu: Škorica je prírodným repelentom proti mravcom či komárom. Prášok alebo esenciálny olej môžete použiť na miesta, kde sa objavujú.
Osviežovač vzduchu: Škorica s jablkami v hrnci s vodou osvieži a prevonia domácnosť.
Úľava pri prechladnutí: Čaj so škoricou a medom pomáha upokojiť bolesť hrdla a posilňuje imunitu.
Nebezpečenstvá spojené s používaním škorice
Pri toľkých benefitoch vám možno napadne aj otázka – a čo negatíva? Nie je ich veľa, ale nejaké sa predsa len nájdu. Súvisia však s množstvom. Bežne predávaná škorica Cassia obsahuje kumarín, ktorý vo veľkých množstvách môže poškodiť pečeň a obličky. Odborníci odporúčajú konzumovať maximálne 1 až 2 čajové lyžičky škorice denne, prípadne nahradiť Cassiu škoricou druhu Ceylon. Má nižší obsah kumarínu.

Pri škorice je tiež dobré myslieť na alergické reakcie, škoricový olej môže dráždiť pokožku alebo spôsobiť alergické reakcie. Pri inhalovaní práškovej škorice môže dôjsť k podráždeniu dýchacích ciest. Ako veľmi nebezpečný bol označený trend, ktorý pred pár rokmi ovládol internet. Volal sa „cinnamon challenge“ (škoricová výzva) a išlo v ňom o požitie lyžice škorice naraz. Môže byť nebezpečný, pretože môže spôsobiť dusenie a poškodenie pľúc.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tvarohová štóla s figovou plnkou s červeným vínom na Varecha.sk