Neslúžia len dobrému tráveniu, sladké plody pomôžu srdcu aj proti zápalu. Viete, ako správne skladovať slivky?

Sú lahodné ovocie s bohatou históriou a mnohými zdravotnými výhodami. Slivky, ktoré sú momentálne na pultoch, sa oplatí zaradiť do jedálnička.

20.09.2024 12:30
jablká, slivky, úroda ovocia Foto:
debata

Slivky patria medzi najstaršie pestované ovocie na svete, s dôkazmi o ich konzumácii už pred viac ako 2 000 rokmi. Pôvodne pochádzali z oblastí okolo Kaspického mora a južnej Ázie. Postupne sa rozšírili do Európy a severnej Afriky, a neskôr ich do Ameriky priviezli európski osadníci. Dnes existuje mnoho druhov sliviek, vrátane európskych a ázijských odrôd. Jednou z najznámejších kultúrnych odrôd je „Damasková slivka“, ktorá sa používa na výrobu slávnej japonskej pochúťky umeboshi. V Číne sú zase slivky symbolom zimy a odolnosti, pretože rozkvitajú aj v chladnom počasí.

Zdravotné benefity sliviek

Sú bohaté na vitamíny a minerály. V slivkách sa nachádzajú vitamíny C, K, A a tiež draslík, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu srdca. Ovocie obsahuje aj polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a znižujú zápal v tele. Pravidelná konzumácia sliviek môže prispieť k zlepšeniu hustoty kostí a prevencii osteoporózy.

cvikla Čítajte viac Moču s červeným nádychom sa neľakajte, ak ste jedli túto chutnú zeleninu! Liek zo slovenskej záhrady poznali už v antike, teraz je jeho sezóna

Obsahujú aj vlákninu, ktorá prispieva k udržaniu správnej činnosti čriev a pomáha pôsobiť preventívne proti zápche. Slivky navyše taktiež obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím pomáhajú pri zápche.

Vápnik obsahujú aj sušené slivky.

Čo ste možno netušili…

  • Najväčší svetový festival sliviek sa koná v Srbsku, v meste Čačak, ktoré je známe svojimi bohatými sadmi a dlhou tradíciou pestovania sliviek.
  • roku 2019 sa v Spojených štátoch podarilo vypestovať najväčšiu slivku na svete, ktorá vážila takmer 250 gramov.
  • Najväčší koláč zo sliviek bol upečený v Poľsku a meral neuveriteľných 150 metrov na dĺžku.
Kúpili ste broskyne tvrdé ako skala? Vieme, čo s nimi, aby rýchlejšie dozreli Čítajte viac Ovocie nesmrteľnosti aj zbožňované afrodiziakum: Tieto chutné plody fascinujú históriou, nabité sú vitamínmi... a liečia dušu

Aká slivka je tá pravá na jedenie?
Zrelé čerstvé slivky by mali byť na dotyk mierne poddajné, nie tvrdé ani príliš mäkké.

Náš tip:
Dobré je ich skladovať v chladničke. Tie, ktoré sú tvrdšie, možno nechať dozrieť v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote. Spotrebovať je ich potrebné v priebehu niekoľkých dní.

Video
Perfektné jedlo ako od babičky, to sú naše slivkové knedle s bielou čokoládou a makom. A keď ich ešte polejete troškou makového oleja, bude to geniálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #ovocie #slivka

+ Netrápte sa pri chudnutí, znížte príjem jedla o tretinu a absolvujte prechádzky.
Organizujte si čas...

+ Spánok, ktorého máte nedostatok sa prejaví aj na vašej pleti.
O vhodnej investícii sa porozprávate s...