Slivky patria medzi najstaršie pestované ovocie na svete, s dôkazmi o ich konzumácii už pred viac ako 2 000 rokmi. Pôvodne pochádzali z oblastí okolo Kaspického mora a južnej Ázie. Postupne sa rozšírili do Európy a severnej Afriky, a neskôr ich do Ameriky priviezli európski osadníci. Dnes existuje mnoho druhov sliviek, vrátane európskych a ázijských odrôd. Jednou z najznámejších kultúrnych odrôd je „Damasková slivka“, ktorá sa používa na výrobu slávnej japonskej pochúťky umeboshi. V Číne sú zase slivky symbolom zimy a odolnosti, pretože rozkvitajú aj v chladnom počasí.
Zdravotné benefity sliviek
Sú bohaté na vitamíny a minerály. V slivkách sa nachádzajú vitamíny C, K, A a tiež draslík, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu srdca. Ovocie obsahuje aj polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a znižujú zápal v tele. Pravidelná konzumácia sliviek môže prispieť k zlepšeniu hustoty kostí a prevencii osteoporózy.
Čítajte viac Moču s červeným nádychom sa neľakajte, ak ste jedli túto chutnú zeleninu! Liek zo slovenskej záhrady poznali už v antike, teraz je jeho sezónaObsahujú aj vlákninu, ktorá prispieva k udržaniu správnej činnosti čriev a pomáha pôsobiť preventívne proti zápche. Slivky navyše taktiež obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím pomáhajú pri zápche.
Čo ste možno netušili…
- Najväčší svetový festival sliviek sa koná v Srbsku, v meste Čačak, ktoré je známe svojimi bohatými sadmi a dlhou tradíciou pestovania sliviek.
- roku 2019 sa v Spojených štátoch podarilo vypestovať najväčšiu slivku na svete, ktorá vážila takmer 250 gramov.
- Najväčší koláč zo sliviek bol upečený v Poľsku a meral neuveriteľných 150 metrov na dĺžku.
Aká slivka je tá pravá na jedenie?
Zrelé čerstvé slivky by mali byť na dotyk mierne poddajné, nie tvrdé ani príliš mäkké.
Náš tip:
Dobré je ich skladovať v chladničke. Tie, ktoré sú tvrdšie, možno nechať dozrieť v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote. Spotrebovať je ich potrebné v priebehu niekoľkých dní.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Slivkové knedle s makom a bielou čokoládou na Varecha.sk