Ešte predtým však krátke historické okienko. Možno ste netušili, ale pôvod cvikly sa spája už s obdobím antiky. V oblasti Stredomoria, ale aj Blízkeho východu bola pestovaná pred tisícročiami, pričom pôvodne sa z nej konzumovali najmä listy. Až stredovek posunul využitie plodov (koreňov alebo hľúz), pričom okrem zaradenia do klasického jedálnička sa začala využívať aj na výrobu cukru.
Čítajte viac Ovocie nesmrteľnosti aj zbožňované afrodiziakum: Tieto chutné plody fascinujú históriou, nabité sú vitamínmi... a liečia dušuTypická tmavočervená farba pochádza z betacyanínov – prírodných farbív, ktoré majú aj antioxidačné účinky. Farbivo obsiahnuté v zelenine sa pri zvýšenej konzumácii plodov môže prejaviť aj v podobe sfarbenia moču. Ako inak, do červena. Za normálnych okolností, samozrejme, treba pri zmene farby moču spozornieť – ak je to však následok konzumácie cvikly, je to neškodné.
Benefity červenej repy
Už v staroveku zaradili repu okrem potravy aj medzi liečivá. Používala sa na zlepšenie trávenia alebo podporu krvného obehu. Vďaka vysokému obsahu dusičnanov môže cvikla pomôcť znižovať krvný tlak. Dusičnany v cvikle môžu zlepšiť prietok krvi, čo vedie aj k lepšej výkonnosti pri cvičení.
Cvikla obsahuje tiež betain, ktorý podporuje funkciu pečene a detoxikáciu organizmu. Je bohatým zdrojom živín, okrem iného obsahuje vlákninu, kyselinu listovú, vitamín C, draslík a mangán.
Rekord
Najväčšia cvikla na svete bola vypestovaná v roku 2001 v Spojenom kráľovstve. Váži 23,4 kg, čo je obrovský rozdiel oproti bežnej cvikle vážiacej len niekoľko stoviek gramov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Šťavnatý burger s cviklou na Varecha.sk