Ochorením sú ohrozené najmä ženy po menopauze. V dôsledku hormonálnych zmien, najmä zníženej hladiny estrogénu, dochádza k úbytku kostnej hmoty. Ktoré sú kľúčové živiny pre zdravé kosti?
Čítajte viac Prospeje mozgu a nervovému systému, chráni pred rizikom vzniku osteoporózy. O akej potravine je reč?Dopĺňanie vápnika zo stravy v kombinácii s vitamínom D a fosforom slúži celoživotne aj ako prevencia rozvoja osteoporózy, prípadne spomalenie progresu ochorenia. Zdrojom vápnika sú okrem mliečnych výrobkov aj orechy alebo mak. Vitamín D3 sa tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia. Ďalšia možnosť príjmu vitamínu D sú ryby, mlieko, vaječný žĺtok – viac tu.
Čomu by ste sa mali vyhnúť?
Aj keď je pre zdravie kľúčové konzumovať potraviny bohaté na živiny, pri osteoporóze by ste sa mali vyhnúť niektorým druhom potravín, ktoré bránia správnemu vstrebávaniu dôležitých látok, alebo dokonca oslabujú kosti. Čomu sa vyhýbať?
Potravinám obsahujúcim kyselinu šťaveľovú
Kyselina šťaveľová, prítomná v niektorých druhoch zeleniny, viaže vápnik a bráni jeho vstrebávaniu v tele. Patria sem: špenát, mangold, rebarbora, červená repa.
Konzumácii alkoholu a fajčeniu
Alkohol a cigarety znižujú hustotu kostí a oslabujú organizmus.
Nadmerne slaným jedlám
Soľ zvyšuje vylučovanie vápnika močom, čo môže viesť k jeho nedostatku v tele.
Potravinám s vysokým obsahom fosfátov
Fosfáty prispievajú k oslabeniu kostí. Sú často prítomné v údeninách, tavených syroch a väčšine spracovaných potravín.
Nadmernému pitiu kávy
Kofeín vo väčších množstvách môže podporiť vylučovanie vápnika z tela.